LAVREOTIKI TV : ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ . ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ;

Watch live streaming video from lavriotv at livestream.com

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Βιολογική Ξήρανση


Της Μαρία Σπυριδωνάκου 26/01/2011

Η Βιολογική Ξήρανση προϋποθέτει καύση και ΧΥΤΑ τοξικών. Με τη βιοξήρανση ξηραίνεις τα σκουπίδια αφαιρείς την υγρασία, ανακυκλώνεις περίπου το 2 – 3 % που είναι τα υλικά συσκευασίας και τα υπόλοιπα τα ξηραίνεις. Το υλικό που ξηραίνεις ονομάζεται SRF και πηγαίνει ως καύσιμη ύλη (για παραγωγή ενέργειας).

Για την υλοποίηση χρειάζονται 550 εκατομμύρια επενδύσεις σύμφωνα με τα έργα του ΕΣΔΚΝΑ και χρειάζονται κι άλλα 450 εκατομμύρια μαζί με το ΦΠΑ για τη μονάδα καύσης που πρέπει να γίνει για να καεί το SRF και RDF. Άρα πάμε σε επενδύσεις πάνω από 1 δις.

Εναλλακτικό σενάριο

Υπάρχει εναλλακτική λύση επιμένουν οι οικολογικές οργανώσεις οικονομικότερη και φιλικότερη στο περιβάλλον και αυτή είναι η διαλογή στη πηγή με 4 κάδους.

Χαρτί- ανακυκλώσιμα υλικά – οργανικά – υπολείμματα.

Θα είναι πολύ μικρότεροι κάδοι από τους τωρινούς άρα δεν θα πιάνουν πολύ χώρο. Θα μπορούν να χωροθετηθούν στον αστικό ιστό με σιδερένια πλαίσια στο δρόμο ή να ενσωματωθούν στα κτήρια με νομοθετικό τρόπο.

Το χαρτί θα πηγαίνει κατευθείαν στη χαρτοβιομηχανία χωρίς να διαλέγεται όπως τώρα στα ΚΔΑΙ. Τα ανακυκλώσιμα υλικά θα πάνε στα ΚΔΑΙ και θα διαλέγονται καλύτερα. Τα οργανικά τα κάνεις κομπόστ και τα υπολείμματα θα μπορούσαν να πάνε στο ΕΜΑΚ και εν συνεχεία να πάμε σ’ ένα ΧΥΤΑ.
Το κόστος των επενδύσεων σ’ αυτό το σενάριο

Μαζί με το δεύτερο ΕΜΑΚ που προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός είναι κάτω από 180 εκατομμύρια με ΦΠΑ. (να σημειωθεί ότι σ' αυτά τα ποσά συμπεριλαμβάνονται και άλλες δράσεις για την Αττική όπως ενημέρωση κλπ).
Πηγή : skai.gr

1 σχόλιο:

ecoteo είπε...

Είναι η πρόταση που εδώ και καιρό έχουν παρουσιάσει , με αρκετές λεπτομέρειες μάλιστα, οι ΟΙκολόγοι Πράσινοι. Απορώ, γιατί οι συντάκτες των άρθρων δεν το αναφέρουν;;;