LAVREOTIKI TV : ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ . ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ;

Watch live streaming video from lavriotv at livestream.com

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011

ENA ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΜΕ !

Το παρακάτω δημοσίευμα είναι απόσπασμα κειμένου που δημοσιεύτηκε στο http://mhmadas.blogspot.com/2010/12/blog-post_30.html , από άτομο που λέει ότι υιοθετεί θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς η οποία με λακωνική ανακοίνωση αναφέρει :
"Οι κυβερνητικές ολιγωρίες των τελευταίων ετών και η απολίτικη τοπικιστική αντίληψη των φορέων της Αυτοδιοίκησης που θα υποδεχθούν τους νέους ΧΥΤΑ, οδηγούν στα σημερινά αδιέξοδα, τα οποία θα κοστίσουν στον ελληνικό λαό μια νέα -τερατώδη- επιβάρυνση των 2,7 δις ευρώ ετησίως.
Είναι η ώρα της ευθύνης για όλο το λαό της Αττικής και ώρα που τα αδιέξοδα, οι ολιγωρίες και οι τοπικισμοί πρέπει να δώσουν τη θέση τους στην υπευθυνότητα."


Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει : "Στην επαναστατημένη Κερατέα κανείς μέχρι χτες δεν διαμαρτυρήθηκε για τις τρεις ανοικτές χωματερές που υπάρχουν στην περιοχή τους. Πρόκειται για τη θέση Χοβόλες της Κερατέας, για τον λόφο Κρούδι στα Καλύβια, για τη θέση Καμινάδα στο Λαύριο. Μπροστά σ’ αυτές, το ΧΥΤΥ που θέλουν να φτιάξουν είναι χλιδή. Απλά το πρόβλημα γι’ αυτούς είναι να μην έρχονται στην περιοχή τους σκουπίδια από άλλα μέρη της Αττικής. Λατρεύουν τα δικά τους σκουπίδια και τα αφήνουν να σαπίζουν στις ανοικτές χωματερές τους".

Λακωνική απάντηση στα ανωτέρω :
Κάποιοι έλεγαν ότι η Δημοκρατική Αριστερά είναι ένα από τα δεκανίκια που τις δύσκολες ώρες πρόθημα θα στηρίξουν και θα συνδράμουν το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ .
Δεν είναι έτσι κύριοι ;

Ακολουθεί το απόσπασμα του κειμένου :

Με πέταξες στο δρόμο σαν σκουπίδι

Σκουπίδια και σκουπιδότοποι. Αδύνατο να τα φορτωθείς, αλλά αδύνατο και να τα κρύψεις. Όταν δένεις τη πλαστική σακούλα και τη σουτάρεις στον κάδο, αναρωτήθηκες ποτέ που πάνε τα σκουπίδια σου, ποια είναι η τύχη τους; Κομμάτια δικά σου είναι. Έχουν τμήματα από το DNA σου, κάτι στις σερβιέτες σου, κάτι στο χαρτί της τουαλέτας που σκουπίστηκες, κάτι στο προφυλακτικό που χρησιμοποίησες, είναι ψήγματα του εαυτού σου. Και είναι όλα σκουπίδια.

Το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Ακόμα ένα άλυτο πρόβλημα. Το αγνοούμε. Το φέρνουμε στο προσκήνιο μόνο όταν, απεργούν οι σκουπιδιάρηδες, γεμίζει η χωματερή, ή πέφτουν δακρυγόνα κοντά σε υποψήφιες χωματερές. Τότε ακούγονται κάτι δήθεν σοβαρές κουβέντες και το πρόβλημα μετατίθεται, για πότε; Για ποτέ, για κάποτε. Τα σκουπίδια βουνό.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται, εδώ και χρόνια, το έχουν κάνει τόσο μεγάλο και εκρηκτικό ώστε να φαίνεται άλυτο. Είναι μέθοδοι του στυλ «τα πετάω χύμα πίσω από το λόφο» ή τα θάβω «υγειονομικά» στους ΧΥΤΑ. Τώρα που πάνε τα υγρά που αποστραγγίζονται ή τα αέρια που παράγονται από τη σήψη, κάνουμε πως δεν μας νοιάζει.

Οι αιτίες του διαρκώς ογκούμενου προβλήματος των σκουπιδιών μπορούν να συνοψιστούν σε δύο: Υπερκατανάλωση και ανεπαρκής ανακύκλωση.

Η Υπερκατανάλωση

Κάθε χρόνο παράγονται παγκοσμίως αγαθά των οποίων η αξία ξεπερνά τα 230 τρις δολάρια και τα απόβλητα αγγίζουν το 1,5 τρις τόνους. Σκουπίδια δεν είναι μόνο αυτά που πετάμε στους κάδους απορριμμάτων, αλλά και αυτά που δημιουργούνται κατά την παραγωγή των αγαθών. Αν στην τελική μάζα ενός προϊόντος προσθέταμε τα σκουπίδια που παράγονται κατά την παραγωγή του θα διαπιστώναμε ότι μια καφετιέρα θα ζύγιζε 298 kg, ένα κινητό 75 kg, μια οδοντόβουρτσα 1,5kg και πάει λέγοντας. Η καταναλωτική μανία προκαλεί παραγωγή προϊόντων τα οποία με τη σειρά τους μετατρέπονται σε σκουπίδια. Το πρόβλημα δεν εμφανίζεται μόνο στο Δυτικό κόσμο, αλλά επεκτείνεται ταχύτητα και στις αναπτυσσόμενες χώρες του τρίτου κόσμου. Η αλόγιστη αγορά καταναλωτικών ειδών είναι μια έκφραση του σύγχρονου ανθρώπου και τρέφεται από τα βασικά ένστικτα, της προσωπικής ισχύος, της κοινωνικής ανέλιξης και της επίδειξης, ακόμα και του ερωτικού ανταγωνισμού. Είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης και προωθείται μέσω της διαφήμισης, της ανάπτυξης της τεχνολογίας, του τρόπους ζωής μακριά από το φυσικό περιβάλλον, και της πολιτιστικής υποβάθμισης. Με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να ανατρέψουμε την πορεία αυτή, γιατί θα πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο ζωής των ανθρώπων , το αξιακό τους σύστημα. Μέχρι όμως να ανατραπούν οι σημερινές σταθερές τα σκουπίδια βλάπτουν το περιβάλλον και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής όλων μας. Κάτι πρέπει να κάνουμε.

Η ανακύκλωση

Τα πρόσφατα γεγονότα της Κερατέας, αλλά και του Γραμματικού και της Λευκίμης αναδεικνύουν ότι το κουκούλωμα και η αναβολή των ριζικών και βιώσιμων λύσεων διαχείρισης δεν μπορούν να συνεχιστούν. Αν είναι αδύνατο να περιορίσουμε την παραγωγή σκουπιδιών είναι δυνατό να τα διαχειριστούμε. Το μόνο που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να τα πετάμε. Η κατασκευή ΧΥΤΑ δεν είναι λύση. Η ύπαρξη 600-700 ανοικτών χωματερών στοιχίζει σε πρόστιμα, από την ευρωπαϊκή ένωση, γύρω στα 28 εκ. ευρώ ετησίως στη χώρα μας. Ακόμα λύση δεν είναι η οποιαδήποτε βιολογική ξήρανση και θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων, όπως η καύση, η πυρόλυση, η αεριοποίηση. Πέρα από το γεγονός ότι είναι πανάκριβη και παράγει ελάχιστες θέσεις εργασίας, είναι και επικίνδυνη. Προκαλεί εκπομπές επικίνδυνων αερίων (διοξινών) και τοξικής στάχτης, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο το περιβάλλον.
Η μέχρι τώρα λύση των ανοικτών χωματερών την οποία έχουν επιλέξει οι δημοτικοί άρχοντες σε όλη τη χώρα, πέρα από τα πρόστιμα, είναι πηγές μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, προκαλούν πυρκαγιές, παράγουν, λόγω της σήψης, αέρια θερμοκηπίου. Στην επαναστατημένη Κερατέα κανείς μέχρι χτες δεν διαμαρτυρήθηκε για τις τρεις ανοικτές χωματερές που υπάρχουν στην περιοχή τους. Πρόκειται για τη θέση Χοβόλες της Κερατέας, για τον λόφο Κρούδι στα Καλύβια, για τη θέση Καμινάδα στο Λαύριο. Μπροστά σ’ αυτές, το ΧΥΤΥ που θέλουν να φτιάξουν είναι χλιδή. Απλά το πρόβλημα γι’ αυτούς είναι να μην έρχονται στην περιοχή τους σκουπίδια από άλλα μέρη της Αττικής. Λατρεύουν τα δικά τους σκουπίδια και τα αφήνουν να σαπίζουν στις ανοικτές χωματερές τους.

Η υποκρισία δεν περισσεύει μόνο στις πολιτικές ηγεσίες, αλλά και στους πολίτες που τις στηρίζουν με τη ψήφο τους, που είναι σάρκα εκ της σαρκός τους. Όταν το πρόβλημα φτάνει στις αυλές τους οργίζονται και επαναστατούν. Όταν πρέπει να δράσουν προληπτικά και να διεκδικήσουν κάτι διαφορετικό αλλά συγκεκριμένο, ανασηκώνουν τους ώμους και πετάνε τα σκουπίδια τους όπου βρουν. Θυμούνται την οικολογία και το περιβάλλον όταν καταλάβουν ότι θα υποβαθμιστεί η περιοχή τους και θα χάσουν σε αξία οι περιουσίες τους. Τότε ανακαλύπτουν τη φύση, τους αρχαιολογικούς χώρους και την εναλλακτική διαχείριση. Η γνωστή ελληνική συμπεριφορά την οποία τρέχει να συνδράμει και η ελληνική αριστερά, αφού οι πολίτες καταφέρονται κατά της εξουσίας και των ΜΑΤ και όλοι όσοι είναι γενικά εναντίον του κράτους είναι παιδιά της. Υπάρχει και η Δημοκρατική Αριστερά με μια λακωνική, αλλά διαφορετική παρέμβαση. Λέει:

"Οι κυβερνητικές ολιγωρίες των τελευταίων ετών και η απολίτικη τοπικιστική αντίληψη των φορέων της Αυτοδιοίκησης που θα υποδεχθούν τους νέους ΧΥΤΑ, οδηγούν στα σημερινά αδιέξοδα, τα οποία θα κοστίσουν στον ελληνικό λαό μια νέα -τερατώδη- επιβάρυνση των 2,7 δις ευρώ ετησίως.
Είναι η ώρα της ευθύνης για όλο το λαό της Αττικής και ώρα που τα αδιέξοδα, οι ολιγωρίες και οι τοπικισμοί πρέπει να δώσουν τη θέση τους στην υπευθυνότητα."

Το γεγονός ότι δεν μπαίνει στην ουσία σημαίνει έλλειψη ολοκληρωμένων θέσεων; Αν είναι έτσι πρέπει να αποκτήσει αμέσως. Η Δημοκρατική Αριστερά, οι Οικολόγοι και οι οικολογικές οργανώσεις είναι οι μόνοι πολιτικοί σχηματισμοί που μπορούν να παρουσιάσουν ένα σοβαρό, εναλλακτικό και βιώσιμο σχέδιο.

Όλο το δημοσίευμα :
http://mhmadas.blogspot.com/2010/12/blog-post_30.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: