LAVREOTIKI TV : ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ . ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ;

Watch live streaming video from lavriotv at livestream.com

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Oδοφραγμάτων... συνέχεια στην Κερατέα...

27-1-10

thumb

Παρ’ ολη την αποσιώπηση των γεγονότων, ο αγώνας των κα­τοίκων της Κερατέας ενάντια στον ΧΥΤΑ Οβριοκάστρου συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση, καθώς πλέον έχουν στο πλευρό τους και τον Σύλλο­γο Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος κα­ταδικάζει την κατασκευή του, αλλά και τη νεολαία της περιοχής, η οποία με τον δικό της τρόπο έχει μπει στην πρώ­τη γραμμή της «σύγκρουσης».

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλή­νων Αρχαιολόγων, δικαιώνοντας πλήρως τους αγώνες των κατοίκων, εκφράζει την «έντονη αντίθεσή του στην επαπει­λούμενη κατασκευή του ΧΥΤΑ Κερατέ­ας, σε απόσταση αναπνοής από τον αρ­χαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου».

Ο ΣΕΑ αναφέρει ότι «ο λόφος του Οβριοκάστρου βρίσκεται εντός των ορίων της κήρυξης της Λαυρεωτικής ως “αρχαιολογικού χώρου, ιστορικού τόπου και τοπίου ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους”. Στην κορυφή του λόφου εκτείνεται οχυρό, η λειτουργία του οποίου έχει συνδεθεί με την ιστορία των μεταλλείων του Λαυρίου. Για την αποτελεσματικότερη προστασία των αρχαιοτήτων του Οβριοκάστρου έχει θεσμοθετηθεί ζώνη Α’ αδόμητη απολύ­του προστασίας».

«Ο υπό κατασκευή ΧΥΤΑ χωροθετήθηκε και προγραμματίζεται να λει­τουργήσει μόλις 300 μέτρα από τα όρια της θεσμοθετημένης αδόμητης ζώνης και σε άμεση οπτική επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο, αντιβαίνο­ντας τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου». Αυτή η χωροθέτηση «δεν θα επιφέρει μόνο πλήγμα στη μνημειακή κληρονομιά του τόπου μας, αλλά και γενικότερα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, η προστασία του οποίου αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του Κράτους».

Ο ΣΕΑ καλεί επίσης «τους αρμόδιους φορείς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και, έστω την ύστατη στιγμή, να αποτρέψουν την κατασκευή του ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη θέση, ώστε να απο­φευχθεί η αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ιστορικού και αρχαιολογικού τοπί­ου της Λαυρεωτικής».

Η νεολαία στο πόδι

Η νεολαία της περιοχής, εξοργισμέ­νη επίσης από την κατάσταση που επι­κρατεί στην περιοχή αλλά και από τις καθημερινές συγκρούσεις μεταξύ πο­λιτών και ΜΑΤ, επέλεξε να αντισταθεί με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σχολική έκθεση που έγγραψε ένας εννιάχρονος με αφορμή τα επεισόδια στην Κερατέα, όπου από τις πρώτες κι­όλας λέξεις εκφράζει τον αποτροπια­σμό του.

«Ντροπή τους! Το κράτος θέλει να φέρνει τόνους σκουπιδιών κάθε μέρα.

Οι κάτοικοι αντιστέκονται. Λένε ότι δεν θα αφήσουν σκουπίδι να πέ­σει στο Οβριόκαστρο που απέχει μό­λις πέντε χιλιόμετρα από την πόλη» αναφέρει ο εννιάχρονος στην έκθεσή του.

Διαφωνούν

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπον­δία Αστυνομικών Υπαλλήλων, με παρέμβασή της στον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής Ηλία Λιακόπουλο, εξέφρασε την αντίθεσή της με τη συγκρουσιακή κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μεταξύ της τοπικής κοι­νωνίας και των δυνάμεων της Ελληνι­κής Αστυνομίας.

Η Ομοσπονδία τόνισε επίσης ότι, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, ελ­λοχεύουν κίνδυνοι, μη προβλέψιμοι, ενώ ανέφερε ότι «πρωταρχικός μας στόχος πρέπει να είναι η διασφάλιση του ειρηνικού χαρακτήρα των όποιων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και όχι η εκ των προτέρων ετοιμασία για πολεμικές αναμετρήσεις».

Στο μεταξύ, η κατάσταση στην περι­οχή, όπως όλα δείχνουν, μυρίζει μπα­ρούτι και, επειδή η ελληνική κοινωνία αυτόν τον καιρό είναι σε αναβρασμό, οι πολίτες της περιοχής τονίζουν ότι οι ιθύνοντας θα πρέπει να προσέξουν μήπως και η υπόθεση της Κερατέας πάρει διαστάσεις που δεν τις φαντά­ζονται.

Γεννήθηκε ένα νέο τοπωνύμιο

Τα αρβανίτικα τοπωνύμια της Αττικής, μαζί μ’ αυτά της Κερατέας και της ευρύτερης Λαυρεωτικής, έχουν εξεταστεί από τους ειδήμονες, σχεδόν στο σύνολό τους, και η σημασία των περισσοτέρων είναι ήδη γνωστή. Ο καθηγητής Σπ. Λάμπρου έχει παρατηρήσει μάλιστα ότι η κατάληξη -έζα ή -ίζα είναι χαρακτηριστική στα αρβανίτικα τοπωνύμια. Το μέρος λοιπόν όπου έχουν τη βάση τους τα ΜΑΤ (4,5 χλμ. έξω από την Κερατέα) και από όπου κάθε λίγο εξορμούν για να χτυπήσουν τους κα­τοίκους της Κερατέας και κυρίως τη νεολαία που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, βρήκε την αντίστοιχη ονομασία που προέρχεται από την αρβα­νίτικη καταγωγή και παράδοσή μας: ΜΑΤΕΖΑ = ο τόπος που έχει ΜΑΤ. Ελπίζουμε οι ειδήμονες να συμπεριλάβουν το νέο τοπωνύμιο που γεννήθηκε από τον αγώνα κατά της χωματερής στα συγγράμματά τους…

Πηγή : Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: