LAVREOTIKI TV : ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ . ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ;

Watch live streaming video from lavriotv at livestream.com

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΣΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΤΗΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Αναρτήθηκε την Παρασκευή, 4 Φεβ 2011, στην κατηγορία E-mails ακροατών

Sent: Saturday, January 29, 2011 1:58 PM

Παρακολουθώ εδώ και ημέρες την εκπομπή σας και θα ήθελα να επισημάνω ότι κατά την ταπεινή μου άποψη δεν δίνετε στο θέμα τη διάσταση που του αξίζει.

Αναφορικά στο σχόλιο σας σχετικά με την αποκλεισμένη Λ. Λαυρίου από τους κατοίκους της Κερατέας, επιθυμώ να καταγγείλω ότι το περασμένο Σάββατο ζήτησα από τους άνδρες των ΜΑΤ άδεια να περάσω, και η απάντηση που έλαβα ήταν ότι έπρεπε να δηλώσω πού ακριβώς επιθυμώ να πάω. Απάντησα ότι απλά επιθυμούσα να κάνω μία βόλτα και μετά από μία σύντομη συνομιλία στον ασύρματο, απάντησαν ότι απαγορεύεται η διέλευση.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι τα ΜΑΤ έχουν αποκλείσει την περιοχή από τις 11/12/2010 και παραμένουν στην περιοχή του Οβριοκάστρου, παρά τις αποφάσεις του Ειρηνιδικείου Λαυρίου που απαιτούν την απομάκρυνσή τους μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης και τον έλεγχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Η συμπεριφορά τους είναι άκρως προκλητική και απαράδεκτη (συχνά φωνάζουν ότι έχουμε ΧΟΥΝΤΑ και αναφέρονται στον γνωστό σε όλους μας ΑΛΕΞΗ), με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις με τους κατοίκους, οι οποίοι παραμένουν συνεχώς στο δρόμο εδώ και 50 ημέρες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήμουν παρούσα όταν λίγο μετά τις 11/12 ο πρώην δήμαρχος Κερατέας, κος Ιατρού, ζήτησε από τον διοικητή των ΜΑΤ να αποχωρήσουν για να μπορέσει ο κόσμος να επιστρέψει στα σπίτια του και να προετοιμαστεί για τις γιορτές.

Η δικαιολογία της παραμονής τους είναι ότι φρουρούν τα 3 απηρχαιωμένα μηχανήματα του εργολάβου.

Από πότε παρέχει η ΕΛ.ΑΣ. υπηρεσίες security σε ιδιώτες; Αν ο κύριος Μπόμπολας επιθυμεί να προστατεύσει τα μηχανήματα του, θα ήταν σκόπιμο (και οικονομικότερο για όλους μας) να τα απομακρύνει.

Επίσης θεωρώ ότι δεν προβάλλετε επαρκώς τις προτάσεις των Οικολόγων και 4 οικολογικών οργανώσεων για τους εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων, με τους οποίους συμφωνεί και ο Δήμος Λαυρεωτικής και είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά συμφερότεροι για όλους μας.

Η Κερατέα δεν αρνείται τα σκουπίδια- όμως δεν ανεχόμαστε να μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε σκουπίδια.

Λύσεις υπάρχουν. Λύσεις περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και κοινωνικά ορθές. Λύσεις που απαιτούν μικρότερο οικονομικό κόστος και χαρακτηρίζονται από ελάχιστο περιβαλλοντικό κόστος. Ίσως όμως αυτές οι λύσεις δεν συμφέρουν κάποιους λίγους. Συμφέρουν όμως τους πολλούς.

Παραθέτω εν συντομία τα κριτήρια αποκλεισμού δημιουργίας ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου (τα οποία δυστυχώς σχεδόν κανένα από τα ΜΜΕ δεν έχει μπει στον κόπο να προβάλει), σημειώνοντας ότι ακόμα και η κοινοπραξία του είχε αναλάβει την εκτέλεση του έργου ζήτησε τη διάλυσή της, αναγνωρίζοντας την ύπαρξή τους (http://forkeratea.blogspot.com/2010/12/blog-post_2691.html):

α. Η περιοχή ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής που έχει χαρακτηριστεί ως “Τοπίο Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους” (ΦΕΚ 852/Β/03-09-1980)

http://www.youtube.com/watch?v=ABh8eOkzu-c

β. Η περιοχή είναι Ιστορικός και Αρχαιολογικός Χώρος (ΦΕΚ 107/Β/29-12-1995)

γ. Στο κέντρο του χώρου στον οποίο σχεδιάζεται να τοποθετηθεί ο Χ.Υ.Τ.Α. υπάρχει πηγή και το υδατόρευμα Μουζάκι διασχίζει κατά μήκος όλο τον χώρο των εγκαταστάσεων

δ. Η περιοχή είναι πλούσια σε ορυκτά, τόσο σε ποσότητες, όσο και σε ποικιλία μεταλλευμάτων. Επίσης υπάρχουν αρχαίες μεταλλευτικές στοές (υποχρέωση χωροθέτησης εκτός μεταλλοφόρων εκτάσεων)

ε. Μέσα στον προτεινόμενο χώρο υπάρχει νόμιμη κατοικία

στ. Η περιοχή είναι κηρυγμένη αναδασωτέα από το 1980, ή μάλλον ήταν, αφού ο τότε περιφερειάρχης Αττικής, αποφάσισε και διέταξε “άρση της αναδάσωσης” τον Αύγουστο του 2007, την ώρα που όλη η Ελλάδα καιγόταν…. (υποχρέωση χωροθέτησης εκτός αναδασωτέων εκτάσεων)

ζ. Το σεισμικό ρήγμα της περιοχής τέμνει κάθετα τον προτεινόμενο χώρο (υποχρέωση χωροθέτησης ” μη ύπαρξη Γεωλογικού Ρήγματος”)

http://www.youtube.com/watch?v=CUavUKeBfzo&feature=player_embedded

Επίσης το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ περιλαμβάνει το ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ στο ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΚΗΡΥΓΜΕΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Κατάλογος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO περιλαμβάνει ολόκληρη τη Λαυρεωτική στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η περιοχή περιγράφεται ως Ζώνη Προστασίας Ορεινού Όγκου Λαυρίου ακόμα και στα δημόσια, ανοικτά δεδομένα (geodata.gov.gr)

Παραθέτω επίσης απόσπασμα από την πρόταση του ΙΓΜΕ για την κήρυξη της Λαυρεωτικής σε GEOSITE (γεωλογικό πάρκο) από την UNICEF.

Το πλήρες κείμενο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: http://old.igme.gr/unarea1.htm

Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι κανένας δεν βγαίνει ποτέ στους δρόμους υπό τόσο αντίξοες καιρικές συνθήκες αν δεν νοιώθει απελπιστικά ταπεινωμένος, αδικημένος και υποτιμημένος από το κράτος, το οποίο αποτέλεσε κάποτε λίκνο του πολιτισμού.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και ελπίζω ότι κατάφερα να σας παρουσιάσω συνοπτικά την περιβαλλοντική και πολιτισμική διάσταση του θέματος, καθώς γνωρίζω ότι ο ΣΚΑΙ έχει σημαντική περιβαλλοντική δράση – και αντίδραση.

Παρακαλώ συγχωρήστε τον όποιο εκνευρισμό μου, αλλά όταν το κράτος μου δεν σέβεται τα δικαιώματα των παιδιών μου να ζήσουν σε καθαρό περιβάλλον, να κολυμπούν στη θάλασσα και να νοιώθουν ότι ζουν σε ένα κράτος δικαίου, είναι λογικό να αντιδρώ.

Φιλικά,

Eleni Panagopoulou

http://drasi.skai.gr/?p=8841

Δεν υπάρχουν σχόλια: