LAVREOTIKI TV : ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ . ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ;

Watch live streaming video from lavriotv at livestream.com

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΕ-ΟΤΑ : Ιδού η εναλλακτική πρόταση για τα σκουπίδια της Αττικής

16/02/2011 15:45


Την εναλλακτική πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, η οποία, όπως είπαν, «αντίθετα από αυτή της κυβέρνησης που θα τριπλασιάσει το δημοτικά τέλη, θα οδηγήσει στη μείωσή τους»,δημοσιοποίησαν και επίσημα εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) και Οικολόγοι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες για το θέμα της εκχώρησης της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ πρότεινε μια ολοκληρωμένη πρόταση με επτά σημεία για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, μεταξύ των οποίων η λειτουργία του υφιστάμενου Εργοστάσιου Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης με πλήρη δυναμικότητα, η δημιουργία 2 νέων εργοστασίων μηχανικής ανακύκλωσης, δυναμικότητας 127.500 τόνων/χρόνο, και 3 κομποστοποίησης, η επέκταση και αναβάθμιση των κάδων χαρτιού, η καθιέρωση των ρευμάτων οργανικών, η χωροθέτηση και δημιουργία τοπικών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) -πέραν των ήδη στη διαδικασία της κατασκευής έξι- στην Αττική. Όσον αφορά στη δημιουργίας δεύτερου Ε.Μ.Α.Κ. στα Άνω Λιόσια, με δυναμικότητα που θα επιλεγεί ανάλογα με τα πρώτα αποτελέσματα από την ένταση της ανακύκλωσης, η ΠΟΕ-ΟΤΕ κατέστησε σαφές την ανάγκη διερεύνησης ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους στην Τ.Α., η επιχειρούμενη από την κυβέρνηση και την απερχόμενη εκτελεστική επιτροπή του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.) δημιουργία 4 εργοστασίων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, βραχυπρόθεσμα θα καταστεί άχρηστη επένδυση, «το κόστος θα μετακυλιστεί στον πολίτη για πολλά χρόνια», ενώ η διάθεση της λειτουργίας των εργοστασίων «σε ιδιώτη, σε συνδυασμό με τη νέα αντιλαϊκή πολιτική, σημαίνει -τουλάχιστον- τριπλασιασμό των δημοτικών τελών για 25 χρόνια».

Προσφυγές ΠΟΕ-ΟΤΑ

Να σημειωθεί ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ προσέφυγε κατά της 1/2011 απόφασης του Ε' τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο έκρινε θετικά τον προσυμβατικό έλεγχο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής-ιδιωτών για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων (βλ. σχετικά άρθρα εδώhttp://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/10053 και εδώhttp://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/proto_thema_perifereies/9973), ενώ τις επόμενες ημέρες προτίθεται να προσφύγει και κατά της απόφασης για έγκριση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του εργοστασίου της Φυλής, για το οποίο έχει επιλεγεί η βιοξήρανση. Μια μέθοδος που -σύμφωνα με τους επιστημονικούς φορείς- είναι«υψηλού επενδυτικού και λειτουργικού κόστους, σε σχέση με την ανακύκλωση στην πηγή, την κομποστοποίηση και τους Χ.Υ.Τ.Υ., και επιπλέον εισάγει επισήμως την καύση».

Μπαλασόπουλος: Όχι σε «πλειστηριασμό» οι αρμοδιότητες της Τ.Α.

Ο πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την για «ένα πρωτοφανές από πλευράς αδιαφανών διαδικασιών, μεθοδεύσεων και υπόγειων συνεννοήσεων και ενεργειών σχέδιο», το οποίο αποτελεί τη «χειρότερη λύση», θα επιβαρύνει σημαντικά πολίτες και περιβάλλον, και επιπλέον; «Θα προκαλέσει στρατιά απολυμένων εργαζομένων στην Τ.Α.»

Οι Οικολόγοι

Από πλευράς Οικολόγων, ο περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου Νίκος Χρυσόγελος υπεραμύνθηκε της διαλογής στην πηγή των απορριμμάτων, σημειώνοντας ότι έτσι ο όγκος τους είναι δυνατόν να μειωθεί μέχρι και 50%.

Στη συνέντευξη Τύπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ παραβρέθηκαν επίσης η Ηρώ Ζερβάκη, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με το συνδυασμό «Αττική» του Γιάννη Σγουρού, ο Κώστας Διάκος, επικεφαλής της παράταξης «Αττική Οικολογική Απάντηση» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς και ο Άγγελος Χάγιος, επικεφαλής της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής για την Αττική».

Για να διαβάσετε τους εφτά λόγους διαφωνίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ με την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων κάντε κλικ εδώ

Για να διαβάσετε την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΕΣΔΚΝΑ και Αποκεντρωμένης Διοίκησης κάντε κλικ εδώ

Για να διαβάσετε τις παραβάσεις και τις παράνομες διατάξεις της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΕΣΔΚΝΑ και Αποκεντρωμένης Διοίκησης κάντε κλικ εδώ


Πηγή : aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: