LAVREOTIKI TV : ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ . ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ;

Watch live streaming video from lavriotv at livestream.com

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Κερατέα: Τα σκουπίδια μυρίζουν δακρυγόνο

Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΘΥΜΙΖΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ, ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΜΑΤ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ


Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ nadia@enet.gr, ΦΩΤ.: ΠΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Πώς τους πέρασε απ' το μυαλό ότι θα καταπατούν την αξιοπρέπειά μας κι εμείς θα μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια; Αμα σου πατάνε συνέχεια τον κάλο, αντιδράς» λένε περίοικοι

Οι κάτοικοι ξενυχτούν στις επάλξεις, ενώ τα δακρυγόνα έχουν μετατρέψει την πόλη σε θάλαμο αερίων

Κάτοικοι ξενυχτούν στις επάλξεις, ενώ τα δακρυγόνα έχουν μετατρέψει την πόλη σε θάλαμο αερίων

Ενας άγριος «κλεφτοπόλεμος» μαίνεται εδώ και δυο μήνες στα ανατολικά της Αττικής. Οι κάτοικοι της Κερατέας που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή Οβριόκαστρο, συγκρούονται σχεδόν καθημερινά με δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες νύχτα μέρα περιφρουρούν τις εγκαταστάσεις και τα οχήματα των εργολάβων που ανέλαβαν να κατασκευάσουν το έργο.

Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο η αντιπαράθεση ξεπέρασε κάθε όριο. Μεταφέρθηκε στους δρόμους και τις αυλές των σπιτιών, όπου όλοι οι κάτοικοι, ηλικιωμένοι, νοικοκυρές και μικρά παιδιά, αντιστάθηκαν στην πρωτοφανή, όπως έλεγαν, εισβολή των δυνάμεων καταστολής στην πόλη τους.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο και κάνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση σε όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Είναι τόσο μεγάλη η συσσωρευμένη ένταση στη περιοχή, που ακόμη και οι αστυνομικοί αναρωτιούνται «θέλουν να χυθεί αίμα;»!

Η σπίθα που άναψε το φιτίλι της σφοδρής, αντιπαράθεσης κατοίκων-ΜΑΤ στην Κερατέα, ήταν η έρευνα στο σπίτι και η σύλληψη ενός πολίτη, η οποία έγινε από αστυνομικούς με κουκούλες, με ιδιαίτερη βαρβαρότητα, όπως καταγγέλλεται. Οι κάτοικοι της Κερατέας αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από την προκλητική αυτή συμπεριφορά των αστυνομικών. Γι' αυτό δίνουν, όπως λένε, έναν αγώνα τιμής με σκοπό την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων και την ακύρωση της κατασκευής του ΧΥΤΑ.

«Ολα αυτά τα κάνει ο εγωισμός της εξουσίας. Πώς τους πέρασε απ' το μυαλό ότι θα καταπατήσουν την αξιοπρέπειά μας και θα καθήσουμε με σταυρωμένα τα χέρια; Αμα σου πατάνε συνέχεια τον κάλο θα αντιδράσεις», μας είπε η Καίτη Δημητρίου το βράδυ της Τρίτης εν μέσω βροχής από δακρυγόνα.

Στην Κερατέα, που πλέον μοιάζει με κατεχόμενη περιοχή, ο αέρας «μυρίζει μπαρούτι». Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των ΜΜΕ δεν αναφέρεται στις κινητοποιήσεις, οι κάτοικοι δεν έχουν μείνει ούτε μια μέρα στο σπίτι τους.

Από τις 11 Δεκεμβρίου το μπλόκο στο Βιομηχανικό Πάρκο και το «άπαρτο κάστρο», το ξύλινο σπιτάκι που αντί για αριθμό αδείας φέρει την ημερομηνία «εισβολής», έχει γίνει το σύμβολο του αγώνα τους. Ο κόσμος δίνει το παρών ακόμη και αργά το βράδυ οπότε και υπάρχουν βάρδιες που εναλλάσσονται. Νέοι, γέροι, παιδιά, δάσκαλοι και αγρότες μετά τις δουλειές τους πάνε στο Οβριόκαστρο για να «φυλάξουν Θερμοπύλες».

Τα επεισόδια της περασμένης Τρίτης ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ανθρωποι που δεν είχαν πάει ποτέ στα μπλόκα κατέβηκαν στους δρόμους αγανακτισμένοι. Βλέποντας απέναντί τους τα πάνοπλα ΜΑΤ να πετούν δακρυγόνα, ο κόσμος φώναζε: «Τι είναι αυτά τα πράγματα ρε; Μέσα στα σπίτια μας; Αλήτες, δωσίλογοι, ρουφιάνοι!».

Ενας παππούς στην πλατεία Γιασεμή, μέσα στο νέφος των δακρυγόνων που έπνιγε τους δρόμους τη νύχτα της Τρίτης, με όλη τη δύναμη της φωνής του υποσχόταν άσχημο τέλος στους «εισβολείς».

Ηταν η μέρα που η Κερατέα έζησε στιγμές πραγματικού πολέμου. Οι οδομαχίες και οι συγκρούσεις κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η κατάσταση ήταν έκρυθμη και οι λεκτικές προκλήσεις που ανταλλάσσονταν μεταξύ πολιτών και ΜΑΤ εξωθούσαν τα πράγματα στα άκρα. Η πόλη είχε μετατραπεί σε απέραντο θάλαμο αερίων. Τα δακρυγόνα έπεφταν ακόμη και έξω από φροντιστήρια όπου έκαναν μάθημα μικρά παιδιά και έμπαιναν μέσα στα σπίτια όπου υπήρχαν έγκυες, άρρωστοι και βρέφη.

Η σκληρότητα της αστυνομίας ξεπέρασε κάθε όριο. Είδαμε ευθείες βολές δακρυγόνων μέσα στο πλήθος.

«Οι τραυματίες ήταν πολλοί. Οι περισσότεροι κατέφυγαν σε ιδιώτες γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων για να περιποιηθούν τα τραύματά τους. Κανείς δεν πήγαινε στα ιατρικά κέντρα για να μην καταγραφούν ονόματα και στοιχεία», λέει η οδοντίατρος Ρούλα Παναγιώτου.

Τη συναντήσαμε αργά το βράδυ στην κεντρική πλατεία: «Οι γιατροί κοιτάξαμε να μαζέψουμε όσους περισσότερους μπορούσαμε. Στις 8 το βράδυ περιέθαλψα τρεις τραυματίες παρουσία δικηγόρου. Οι δύο έφεραν τραύμα δέκα εκατοστών στο κεφάλι από γκλομπ. Εβαλα από επτά ράμματα στον καθένα. Ο τρίτος έφερε χτύπημα στη δεξιά κνήμη και στο δεξί ώμο από σιδερένιο αντικείμενο. Αφαίρεσα μεταλλικό θραύσμα που άφησε μαύρο υπόλειμμα στο τραύμα, σαν αυτό που αφήνει το μολύβι. Υποθέτω ότι ήταν θραύσμα από μεταλλικό κάλυκα δακρυγόνων».

Σε μικροβιολογικό εργαστήριο είδαμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται την Τετάρτη το πρωί, σε τραυματία που έφερε σκίσιμο στο φρύδι.

«Πηγαίνουμε να ψωνίσουμε με την ταυτότητά μας γιατί μας σταματούν στο δρόμο και ζητούν τα στοιχεία μας», λέει μια ομάδα γυναικών. «Αυτά δεν γίνονταν ούτε στη χούντα. Παρακολουθούν τα σπίτια μας ασφαλίτες λες και είμαστε κακοποιοί».

Από άλλη πλευρά της πόλης ακούγονταν συνθήματα: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει».

«Από τότε που άκουσα τους αστυνομικούς να φωνάζουν στους κατοίκους "έλα Αλέξη", αναθεώρησα πολλά πράγματα. Η βία από ένστολους είναι κάτι ανεπανάληπτο. Ομως θα συνεχίσω να αγωνίζομαι. Εγώ πρέπει να δείξω το δρόμο στα παιδιά μου. Είναι νέοι άνθρωποι και δεν πρέπει να δουν τον πατέρα τους να κάνει πίσω», λέει ο Δημήτρης Λεβαντής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερατέας και απόστρατος πιλότος της πολεμικής αεροπορίας. «Τα ΜΑΤ δεν έχουν αποκλείσει μόνο τα 500 στρέμματα του ΧΥΤΑ. Εχουν δεσμεύσει 10.000 στρέμματα αγροτικής γης γύρω απ' την περιοχή και εμποδίζουν τους αγρότες να πάνε στα χωράφια τους. Πήγα στον διοικητή, του είπα ότι θέλω να πάω στ' αμπέλια μου και δεν με άφησε».

Οι κινητοποιήσεις δεν προέρχονται από μια μικρή ομάδα που αντιστέκεται στα κυβερνητικά σχέδια για την κατασκευή του ΧΥΤΑ. Πρόκειται για ένα ξέσπασμα ανθρώπων απ' όλο το πολιτικό φάσμα που συμπυκνώνει οργή για το ΔΝΤ και τα κυβερνητικά μέτρα.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη το βράδυ εκπρόσωπος του κινήματος «Δεν πληρώνω» χαιρέτησε τον αγώνα των Κερατιωτών και κάλεσε σε παλλαϊκή συγκέντρωση την 1η Μαρτίου στο Σύνταγμα.

«Θεωρούμε ότι είμαστε τμήμα του αγώνα σας. Οταν εσείς σπάγατε τις μπάρες στο Οβριόκαστρο, εμείς σπάγαμε τις μπάρες των διοδίων. Να νιώσουν οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες τι σημαίνει οργισμένος λαός», είπε.

«Γιατί επιμένουν να υλοποιήσουν έργα που αποφασίστηκαν πριν από 15 χρόνια;» αναρωτιέται ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Λεβαντής. «Δεν λένε λέξη για τις οδηγίες της Ε.Ε. που αφορούν το κλείσιμο των ΧΥΤΑ το προσεχές διάστημα. Ούτε ΧΥΤΑ, ούτε ΧΥΤΥ, ούτε εργοστάσιο στην Κερατέα».

Στο ίδιο κλίμα ο πρώην δήμαρχος Σταύρος Ιατρού προειδοποιεί: «Χρειάζονται λίγα λόγια και πολλά έργα. Σε όλη την Ελλάδα θα γίνει της Κερατέας!».

Στις επάλξεις του αγώνα βρίσκεται και ο κλήρος. «Δεν προκαλούμε. Αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Ο αγώνας μας είναι η Ανάσταση που θα οδηγήσει την Ελλάδα», τονίζει ο παπα-Σταμάτης.

Μία από τις αγριότητες των ΜΑΤ, όπως κατήγγειλε ο Πέτρος, που βρισκόταν στα μπλόκα της Λαυρίου την Πέμπτη το βράδυ, «ήταν ο ανηλεής ξυλοδαρμός από ΜΑΤ ηλικιωμένου που βγήκε να παρακαλέσει να μην ρίξουν χημικά γιατί μέσα στο σπίτι βρισκόταν το εγγόνι του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομοσπονδίες αστυνομικών και αξιωματικών εξέδωσαν για δεύτερη φορά από την έναρξη των κινητοποιήσεων ανακοίνωση, με την οποία καλούν τα αρμόδια υπουργεία να αναζητήσουν άμεσα διόδους συνεννόησης, με στόχο την απεμπλοκή της αστυνομίας από τη «διένεξη» και αναρωτιούνται: «Πρέπει να χυθεί αίμα για να επικρατήσει η λογική;»

Προχθές Παρασκευή αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι πέντε συλληφθέντες των επεισοδίων της Τρίτης, μετά την απολογία τους ενώπιον του τέταρτου τακτικού ανακριτή.

Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για έκρηξη και κατοχή εκρηκτικών απαγγέλθηκαν και εις βάρος του πρώην δημάρχου Κερατέας, ο οποίος δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

Κόκκινο και από αρχαιολόγους για τον ΧΥΤΑ

Ενα υπηρεσιακό έγγραφο της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) προς το υπουργείο Πολιτισμού ανατρέπει τα δεδομένα για την κατασκευή του ΧΥΤΑ εντός του αρχαιολογικού χώρου του Οβριόκαστρου.

Την ίδια στιγμή ο πρώην δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού αφήνει αιχμές κατά των περιβαλλοντικών μελετών.

*Στις 24 Δεκεμβρίου 2010 η διευθύντρια της Β' ΕΠΚΑ αρχαιολόγος Ελένη Μπάνου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κατασκευή ΧΥΤΑ πλησίον περιοχής που χρησιμοποιήθηκε έστω και περιστασιακά ήδη από την πρώιμη εποχή του χαλκού, και με ορατό οχυρωμένο οικισμό που κατοικήθηκε τουλάχιστον από την ύστερη αρχαιότητα και τα βυζαντινά χρόνια, δεν συνάδει τόσο με το πνεύμα των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου 3028/2002 όσο και με τη ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνει αυτού του είδους η διαχείριση των απορριμμάτων. Αν και εφόσον είναι πλέον αδύνατη η κατάργηση του έργου στο επιλεγέν από το 2003 σημείο πρέπει οπωσδήποτε να εξετασθεί η περίπτωση απομακρύνσεως της λεκάνης του ΧΥΤΑ κατά πολύ νοτιότερα, μέσα στους ορεινούς όγκους της Λαυρεωτικής».

Σε μεταγενέστερο έγγραφο (25/1/2011) της Β' ΕΠΚΑ προς το Ειρηνοδικείο Λαυρίου αναφέρεται πάντως ότι κατά την αυτοψία δεν εντοπίσθηκαν επιφανειακά λείψανα αρχαίων χρόνων. Προ δεκαημέρου η δημοτική αρχή κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου του υπουργείου Πολιτισμού.

*Σύμφωνα με τον Σταύρο Ιατρού, «το πακέτο του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής που αφορούσε περιβαλλοντικές μελέτες και τεύχη δημοπράτησης για τα έργα στο Γραμματικό και την Κερατέα, παρότι ήταν αυτόνομα έργα-μελέτες, τα πήρε η ίδια κοινοπραξία με απευθείας αναθέσεις. Η Περιφέρεια, το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο ΕΣΔΚΝΑ όρισαν ανάδοχο την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. η οποία όρισε ως τεχνικό σύμβουλο την κοινοπραξία Enviroplan Α.Ε., ΕΠΕΜ Α.Ε., Ι. Φραντζής ΕΠΕ».

Οπως υποστηρίζει ο ίδιος, «ενώ στην Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ) για την Κερατέα δεν προτείνουν τεχνολογία βιοξήρανσης για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, ένα μήνα μετά, στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) -Σεπτέμβριος 2003- προτείνουν βιοξήρανση. Κάτι που δεν συνάδει με τη νομοθεσία των περιβαλλοντικών μελετών που ορίζει ότι το είδος και η μορφή του έργου που εξετάζεται στις δύο μελέτες πρέπει να είναι ακριβώς το ίδιο».

Μαζί του συμφωνεί ο εξειδικευμένος σε περιβαλλοντικά θέματα νομικός Γιώργος Μπάλιας: «Τόσο στην προμελέτη όσο και στη μελέτη το αντικείμενο της εξέτασης πρέπει να είναι ακριβώς το ίδιο, όπως ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση ΗΠ 11014/703/Φ 104, ΦΕΚ Β' 332/20.3.2003».

Εκ μέρους της κοινοπραξίας η Ντία Πασχάλη, εκπρόσωπος της Envi-roplan Α.Ε., τονίζει: «Εχουν γίνει τόσες προσφυγές στο ΣτΕ για τα περιβαλλοντικά των έργων και καμία απολύτως δεν έχει δικαιωθεί. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί επανερχόμαστε οχτώ χρόνια μετά». Για τη βιοξήρανση είπε «δεν θυμάμαι τι ακριβώς γράφαμε στις μελέτες».

Νομικοί κύκλοι αναφερόμενοι στο θέμα της απευθείας ανάθεσης σημειώνουν ότι «ακόμα κι αν είναι νόμιμη εύλογα μπορεί οποιοσδήποτε να αναρωτηθεί αν είναι και ηθική, με δεδομένο ότι για έργο τέτοιας σπουδαιότητας θα έπρεπε ο διαγωνισμός για τη μελέτη του να είναι διεθνής ή εν πάση περιπτώσει δημόσιος».

Από την άλλη, πηγές της τοπικής αυτοδιοίκησης τονίζουν ότι «το ποσόν της μελέτης ήταν 35 χιλιάδες ευρώ, ποσόν κάτω του ορίου για το οποίο διενεργείται διαγωνισμός. Τότε είχαν κληθεί όλοι οι μελετητές και οι συγκεκριμένοι κρίθηκαν ως καταλληλότεροι εξαιτίας της δουλειάς τους».

Η κοινοπραξία φαίνεται να έχει ισχυρά κομματικά ερείσματα τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΠΑΣΟΚ.

Για την Enviroplan κάτοικοι και φορείς των δύο περιοχών αναφέρουν ότι «αποτελεί κοινό μυστικό ότι συμβούλευαν τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών Αθ. Νάκο για θέματα σκουπιδιών». «Ως Βολιώτισσα είμαι φίλη του Αθ. Νάκου. Είμαστε συνάδελφοι και φίλοι, τα σπίτια μας βρίσκονται απέναντι. Τίποτα άλλο δεν συνέβη», ανταπαντά η Ντία Πασχάλη.

Σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ φέρεται να έχει η ΕΠΕΜ. Ο πρόεδρός της Ανδρέας Λουκάτος υπήρξε μέλος του τομέα Περιβάλλοντος ΠΑΣΟΚ και προ μηνών ορίστηκε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας στον φορέα-ομπρέλα για τα συστήματα ανακύκλωσης (ΕΟΕΔΣΑΠ) από την τότε υπουργό Λούκα Κατσέλη. Αν και πηγές από το ΥΠΕΚΑ τον ενέτασσαν στο συμβουλευτικό περιβάλλον της Τίνας Μπιρμπίλη, τουλάχιστον στην αρχή της θητείας της, ο ίδιος ποτέ δεν αποδέχτηκε αυτή την ιδιότητα (βλ. «Κ.Ε.» 22/9/2010).

Τέλος, ο επικεφαλής της τρίτης εταιρείας, Ι. Φραντζής, είναι, όπως μας δήλωσε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλίας Λιακόπουλος, τεχνικός του σύμβουλος.

Στις 9/3 εκδικάζονται στο ΣτΕ οι προσφυγές δήμων και κατοίκων της Κερατέας και του Γραμματικού κατά της ΚΥΑ περί παράτασης ισχύος των όρων της ΜΠΕ του 2003.

Να. Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: