LAVREOTIKI TV : ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ . ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ;

Watch live streaming video from lavriotv at livestream.com

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Fast …stop στα έργα απορριμμάτων της Αττικής

Δεν προλαβαίνουμε για τα εργοστάσια, λένε οι εργολάβοι


http://img.protothema.gr/2BBFDB8C91DCC38DDBD0EE017880BA09.jpg
Της Μαριάννας Τζάννε , 15/2/11

http://img.protothema.gr/2BBFDB8C91DCC38DDBD0EE017880BA09.jpg
Αμετακίνητη στα έργα του περιφερειακού σχεδιασμού που αφορούν τα απορρίμματα της Αττικής, δηλώνει η κυβέρνηση, η οποία όμως παρακολουθεί αμήχανη και αδρανής τα έκτροπα της Κερατέας παρά την συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ ματ και κατοίκων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι τα τέσσερα εργοστάσια διαχείρισης αποβλήτων της Αττικής που υπόσχονται να επιλύσουν το πρόβλημα με τα σκουπίδια θα υλοποιηθούν με τις εξπρές διαδικασίες του fast track, επί του παρόντος οι αργοί ρυθμοί παραπέμπουν σε fast –stop! Ούτε τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού που αφορά τις νέες εγκαταστάσεις έχουν οριστικοποιηθεί αλλά ούτε και το συνολικό κόστος των έργων που θα καθορίσει την κατανομή της χρηματοδότησης μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου.

Λίγες μέρες πριν την νέα επιθεώρηση για την πρόοδο των έργων από κλιμάκιο της Κομισιόν, οι εργολάβοι κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου και υποστηρίζουν ότι ο χρόνος που έχει χαθεί δεν αναπληρώνεται.

Στελέχη μεγάλων εταιρειών όπως ο κ. Θανάσης Κατρής της εταιρείας Ηλέκτωρ εκτιμούν ότι «ο στόχος των εργοστασίων έχει πάψει να είναι ρεαλιστικός από τη στιγμή που οι νέες μονάδες θα πάρουν πάνω από τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστούν και ακόμη υπάρχουν σκέψεις να αλλάξει ο περιφερειακός σχεδιασμός!».

Ο κ. Κατρής επικαλείται την εμπειρία του από το πρόσφατο εργοστάσιο που υπέγραψε η εταιρεία του στην Αγία Πετρούπολη, λέγοντας ότι με δυσκολία θα είναι έτοιμο το έργο τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όταν η σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί. Πόσο μάλλον στην Αττική που ακόμα βρισκόμαστε στην διαδικασία της «διαβούλευσης».

Επί πτωμάτων στην Κερατέα!

Όπως εκτιμά η μόνη διέξοδος είναι να επεκταθούν οι υπάρχοντες ΧΥΤΑ (δηλαδή ο ΧΥΤΑ της Φυλής), όμως και αυτή η λύση έχει ημερομηνία λήξης με βάση τις ευρωπαϊκές επιταγές αλλά και δυσκολίες. Ακόμη και στο ΧΥΤΑ Γραμματικού που τα έργα έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο, έχει γίνει περίπου το 50% του έργου.

Στην Κερατέα όλα δείχνουν ότι ο σχεδιασμός θα πατήσει κυριολεκτικά επί πτωμάτων! Η τροπή της υπόθεσης έχει ξαφνιάσει και τους πιο έμπειρους εργολάβους, οι οποίοι ομολογούν ότι τέτοια αντίσταση –παρά τις κατά καιρούς αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών- δεν έχουν συναντήσει.

Από την πλευρά της η Περιφέρεια Αττικής επαίρεται ότι έκλεισε την τριτοκοσμική χωματερή που λειτουργούσε στην Κερατέα καθώς τα απορρίμματα της περιοχής μετά από «τιμωρία» ετών πηγαίνουν από το περασμένο Δεκέμβριο στην χωματερή της Φυλής.

«Και να ξεκινήσει το έργο και να γίνει δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ» υποστηρίζει ο κ. Σταύρος Ιατρού πρώην δήμαρχος Κερατέας και προσθέτει ότι ο κόσμος είναι θυμωμένος. «Εάν το έργο δεν έχει την κοινωνική συναίνεση δεν μπορεί να προχωρήσει».

Τα μηχανήματα κάθονται

Τα μηχανήματα του αναδόχου (μία κοινοπραξία από τις εταιρείες Μεσόγειος, J&P Aβαξ, Έδραση) είναι εγκατεστημένα στην περιοχή του Οβριόκαστρου, που θα φιλοξενηθεί ο νέος ΧΥΤΑ από τα ξημερώματα της 12ης Δεκεμβρίου. Όμως ο εργολάβος αδυνατεί να τα θέσει σε λειτουργία παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι οι εργασίες μπορούν να συνεχιστούν.

Η νέα δημοτική αρχή της Κερατέας υπό τον δήμαρχο κ. Λεβαντή έχει πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε η απελθούσα διοίκηση και εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα για να αποτρέψει τον ΧΥΤΑ. Πρόσφατα συγκεντρώθηκαν 3.000 υπογραφές για να γίνει καταγγελία στην Unesco για σοβαρές παραβιάσεις διεθνών συμβάσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, εστιάζοντας κυρίως στα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.

Στις 9 Μαρτίου αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την προσφυγή του δήμου κατά της παράτασης των περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΑ. Απομένουν οι αποφάσεις κατά των απαλλοτριώσεων του έργου αλλά και το αποτέλεσμα της έφεσης που άσκησε το δημόσιο για την αποδοχή των ασφαλιστικών μέτρων από το Ειρηνοδικείο Λαυρίου με τα οποία απαγορεύονταν οι εργασίες στην επίμαχη περιοχή.

Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: