LAVREOTIKI TV : ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ . ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ;

Watch live streaming video from lavriotv at livestream.com

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΟΧΙ ΣΕ ΧΥΤΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ !


ΧΥΤΑ Νάξου: Μεθαύριο οι οριστικές αποφάσεις

Την Τετάρτη, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναμένονται να παρθούν οι τελικές προτάσεις για το ΧΥΤΑ Νάξου στη θέση Κορφή Ξύδη, όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Πολυκρέτης σε ημερίδα των Οικολόγων Πράσινων για τη διαχείριση των σκουπιδιών στο νησί (βλ. το σχετικό θέμα τηςaftodioikisi.gr, κάνοντας κλικ εδώ).

Οι δημότες «είμαστε συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα και γι' αυτό οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι και με κάθε τρόπο για την αναστολή του», επισήμανε ο κ. Πολυκρέτης, σημειώνοντας παράλληλα πως θα χρειαστούν πολλές θυσίες «που ακούνε στο όνομα πρόληψη για την αποφυγή σκουπιδιών και διαλογή στην πηγή».

Οι απόψεις της δημοτικής πλειοψηφίας

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, οι προτάσεις τους κινούνται στον άξονα ενημέρωση και πρόληψη: 

- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων, και ιδιαίτερα των μαθητών για την ανακύκλωση των συσκευασιών, καθώς και για την κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων
- Ενημέρωση για τη συνεργασία του δήμου με την Ελληνική Εταιρεία Ανάκτησης Ανακύκλωσης με σύμβαση που λήγει το 2014, και διαβεβαίωση, ότι η νεά δημοτική Αρχή σε αντίθεση με την προηγούμενη θα βελτιώσει τις υποδομές και θα βάλει το ζήτημα της ανακύκλωσης σε νέα βάση.
- Το οργανικό μέρος των απορριμμάτων θα μετατρέπεται σε ένα είδος χώματος (κομπόστ), που θα αξιοποιείται ως λίπασμα, ως χώμα επικάλυψης στο ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ και στις αποκαταστάσεις λατομείων ή άλλων κατεστραμμένων περιοχών.
- Ανάθεση από το δήμο σε εξειδικευμένες εταιρείες -μέσα από τέσσερις διαφανείς προκηρύξεις- της ασφαλής διαχείρισης υλικών, όπως, π.χ, οι μπαταρίες, τα τηγανέλαια, τα καμμένα λάδια, τα παροπλισμένα αυτοκίνητα, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, καθώς τα επικίνδυνα απόβλητα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι

Από πλευράς διοργανωτών, των Οικολόγων Πράσινων, ο Νίκος Χρυσόγελος, περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, σημείωσε ότι το κόμμα του αποκλείει την καύση των απορριμμάτων ως μια περιβαλλοντικά και οικονομικά ακατάλληλη μέθοδο για τα νησιά, καθώς είναι δαπανηρή, ενώ μίλησε και για απόδοση πολιτικών ευθυνών και όχι μόνον σε όλους εκείνους που δεν έχουν φροντίσει να βάλουν λουκέτο στους ΧΑΔΑ.

Ο κ. Χρυσόγελος πρότεινε τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, με στόχο μηδενικά απόβλητα μέχρι το 2020, σχέδιο που θα περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα, εργαλεία εφαρμογής και συγκεκριμένους ποσοτικούς και δεσμευτικούς στόχους· και όλα αυτά μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο.

Οι προτάσεις για Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Η κυρία Χριστίνα Ευθυμιάτου, από τους Οικολόγους Πράσινους Νάξου, εξειδίκευσε τις προτάσεις για το νησί, σύμφωνα με τις οποίες προτείνεται:

- Ίδρυση Δημοτικής Επιχείρησης Ολοκηρωμένης Διαχείρισης και Κομποστοποίησης
- Δημιουργία μιας κεντρικής μονάδας ή και περισσότερων μικρότερων εγκαταστάσεων στα χωριά και στα μικρά νησιά για κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων (αποφάγια και κλαδέματα)
- Αποκατάσταση των ΧΑΔΑ
- Επικαιροποίηση της υφιστάμενης μελέτης ΧΥΤΑ για τη λειτουργία του χώρου ως ΧΥΤΥ
- Άμεση εφαρμογή προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης οργανικών υπολλειμμάτων, με πρωτοβουλία του δήμου ή και άλλων φορέων, που μπορεί να ισχύσει και για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και τα ξενοδοχεία.
- Εκστρατεία διαρκούς και συστηματικής ενημέρωσης των δημοτών
- Άμεση περισυλλογή και ανακύκλωση εγκαταλειμμένων οχημάτων από όλη τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες
- Να γίνουν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για την πρόληψη, με προμήθειες κατάλληλων και σχεδιασμένων με οικολογικά κριτήρια υλικών, την ενεργοποίηση των πολιτών, συμφωνία με επαγγελματίες για κατάργηση της τσάντας μιας χρήσης, συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και συστηματική δουλειά σε όλα τα σχολεία και εκπαίδευση του προσωπικού σε δημοτικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις.
- Ετήσιες εκστρατείες για τον καθαρισμό δημόσιων χώρων, μονοπατιών και ρεμάτων από εγκαταλελειμμένα απορρίμματα και ογκώδη υλικά.
aftodioikisi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: