LAVREOTIKI TV : ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ . ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ;

Watch live streaming video from lavriotv at livestream.com

Σάββατο, 5 Μαρτίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ.ΠΟ.Τ. ΓΙΑ ΚΕΡΑΤΕΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΠ' ΑΥΤΗΣΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ  ΓΙΑ ΧΥΤΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

Αθήνα,  4 Μαρτίου 2011


Ανακοίνωση σχετικά με το έργο «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση και Διαχείριση Αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α.) νοτιοανατολικής Αττικής» στη θέση «Βραγόνι»  Κερατέας – Λαυρεωτικής

Σχετικά με το έργο «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση και Διαχείριση Αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α.) νοτιοανατολικής Αττικής» στη θέση «Βραγόνι»  Κερατέας – Λαυρεωτικής, που έχει χωροθετηθεί με το Ν. 3164/2003, προκειμένου να αποφεύγονται ανακρίβειες ως προς τα πραγματικά γεγονότα, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς διευκρινίζει ότι, σύμφωνα με την επιφανειακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 30-12-2010 έως 14-1-2011 στην περιοχή χωροθέτησης του έργου από κλιμάκια αρχαιολόγων των συναρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων Β΄ Ε.Π.Κ.Α. και 1ης Ε.Β.Α., δεν εντοπίστηκαν επιφανειακά αρχαία κατάλοιπα στο χώρο.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία που ακολουθείται για τα πάσης φύσεως δημόσια και ιδιωτικά έργα που γίνονται σε περιοχές αρμοδιότητας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Τ., οι εκσκαφικές εργασίες θα παρακολουθούνται συστηματικά από εκπροσώπους (έμπειρους αρχαιολόγους και εργατοτεχνικό προσωπικό) των συναρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων. Σε περίπτωση εντοπισμού αρχαίων, θα ακολουθήσει σωστική ανασκαφική έρευνα, κατά το άρθρο 37 του Ν. 3028/2002, από τα αποτελέσματα της οποίας θα κριθεί η  συνέχιση των εργασιών ύστερα από γνωμοδότηση του αρμοδίου Συμβουλίου του ΥΠ.ΠΟ.Τ.
http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=43633


ΜΙΑ ΠΡΟΣΈΓΓΙΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 


ΥΠΠΟΤ ΓΙΑ ΚΕΡΑΤΕΑ
«Στρίβειν διά του αρραβώνος»...
Κινητοποίηση κατοίκων της Κερατέας κατά του ΧΥΤΑ
Με την κοινή λογική προσπαθεί να «παίξει» το ΥΠΠΟ-Τ με χτεσινή του ανακοίνωση για την υπόθεση του ΧΥΤΑ Κερατέας, προσπαθώντας να βοηθήσει την καταστροφική, για τους ανθρώπους, το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, κυβερνητική πολιτική.
Στην ανακοίνωσή του, σχετικά με το έργο «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση και Διαχείριση Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) νοτιοανατολικής Αττικής» το ΥΠΠΟΤ, αφού «βαφτίζει»... «Βραγόνι» Κερατέας - Λαυρεωτικής το Οβριόκαστρο, «διευκρινίζει ότι, σύμφωνα με την επιφανειακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 30-12-2010 έως 14-1-2011 στην περιοχή χωροθέτησης του έργου από κλιμάκια αρχαιολόγων των συναρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων Β΄ ΕΠΚΑ και 1ης ΕΒΑ, δεν εντοπίστηκαν επιφανειακά αρχαία κατάλοιπα στο χώρο». Προσθέτει ότι «σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία που ακολουθείται για τα πάσης φύσεως δημόσια και ιδιωτικά έργα που γίνονται σε περιοχές αρμοδιότητας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟΤ, οι εκσκαφικές εργασίες θα παρακολουθούνται συστηματικά από εκπροσώπους (έμπειρους αρχαιολόγους και εργατοτεχνικό προσωπικό) των συναρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων. Σε περίπτωση εντοπισμού αρχαίων, θα ακολουθήσει σωστική ανασκαφική έρευνα, κατά το άρθρο 37 του Ν. 3028/2002, από τα αποτελέσματα της οποίας θα κριθεί η συνέχιση των εργασιών ύστερα από γνωμοδότηση του αρμοδίου Συμβουλίου του ΥΠΠΟΤ».
Τι... «προσπερνά», συνειδητά βέβαια, το ΥΠΠΟΤ; Οτι το έργο χωροθετείται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού τόπου και τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μόλις 300 μ. από «τα όρια της θεσμοθετημένης αδόμητης ζώνης και σε άμεση οπτική με τον αρχαιολογικό χώρο, αντιβαίνοντας τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου», όπως έχουν διατυπώσει δημόσια σε ανακοινώσεις τους, τόσο ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, όσο και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, αλλά και επισήμως το ΥΠΠΟ το 2008! Ολα αυτά το ΥΠΠΟΤ τα «ξεπετάει» με τη γενική φράση - εμμέσως παραδοχή - περί «περιοχών αρμοδιότητας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας»...
Γιατί το ΥΠΠΟΤ... «καταπίνει», ουσιαστικά, το γεγονός ότι η χωροθέτηση του έργου γίνεται εντός κηρυγμένου - πολλαπλώς - χώρου και μια ανάσα από τη Ζώνη Α'; Ο ΣΕΚΑ εκτιμούσε, από τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι δεν επιλέχθηκε τυχαία η θέση μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Λαυρεωτικής: «Ισως με την απαγόρευση της δόμησης λόγω του χαρακτηρισμού του χώρου ως αρχαιολογική ζώνη απολύτου προστασίας Α, η περιοχή καθίσταται στα μάτια της πολιτικής ηγεσίας "άχρηστη", σύμφωνα με τη σύγχρονη αντίληψη της "ανάπτυξης" και επομένως κατάλληλη για σκουπιδότοπο». Βέβαια, η υπόθεση διαχείριση των σκουπιδιών είναι ένα σημαντικό πεδίο για νέα κερδοφορία για το κεφάλαιο και γι' αυτό και η επιμονή της κυβέρνησης και η σύγκρουση με τους κατοίκους που αντιδρούν στη χωροθέτηση χωματερής στην περιοχή.


Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ. 
ΜΑΛΛΟΝ ΤΥΦΛΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΕΠΙΣΚΕΥΤΗΚΑΝ ΤΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ !

Δεν υπάρχουν σχόλια: