LAVREOTIKI TV : ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ . ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ;

Watch live streaming video from lavriotv at livestream.com

Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΥΤΑ


ΑΧΤΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ - ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση με αφορμή την καταστολή στην Κερατέα
Το νέο κύμα καταστολής και τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση ενάντια στους κατοίκους της Κερατέας και του Λαυρίου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Καταγγέλλουμε το νέο κύμα καταστολής και τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση ενάντια στους κατοίκους της Κερατέας και του Λαυρίου. Η αγριότητα των δυνάμεων καταστολής έδειξε για μια ακόμα φορά πόσο αδίστακτη είναι η κυβέρνηση όταν απειλούνται τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Οι εδώ και 108 μέρες ακροβολισμένες σε ολόκληρη τη Λαυρεωτική αστυνομικές δυνάμεις, χτες (σ.σ. προχτές) έκαναν την εμφάνισή τους και στο γειτονικό Δήμο Σαρωνικού, αποκλείοντας ολόκληρες γειτονιές, με προφανή στόχο να τρομοκρατήσουν όσους καθημερινά συνειδητοποιούν ποιον συμφέρει η υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού που προωθούν με ζήλο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ από το 2003.
Ο μεγάλος φόβος του πολιτικού προσωπικού της πλουτοκρατίας απορρέει από το γεγονός ότι όλο και περισσότερο κατανοείται η ανάγκη ανατροπής αυτής της πολιτικής, που εμπορευματοποιεί τη διαχείριση των απορριμμάτων, που χωροθετεί ΧΥΤΑ ανεξέλεγκτα, χωρίς κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, που προωθεί την καρκινογόνο μέθοδο της καύσης για να αυξήσει την κερδοφορία του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.
Ταυτόχρονα και σε αντιδιαστολή με την απαξίωση στη συνείδηση του κόσμου των επιλογών ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ, η πρόταση του ΚΚΕ βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση για Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, στο πλαίσιο του οποίου απαιτείται να γίνει εξειδίκευση για την Αττική, με κατεύθυνση την αναζήτηση νέων χώρων ταφής υπολοίπων και εκτός Αττικής. Μόνο στο πλαίσιο ενός τέτοιου σχεδιασμού, όπου κριτήριο δε θα είναι το κέρδος, αλλά οι λαϊκές ανάγκες, μπορούν να ιεραρχηθούν προτεραιότητες που μειώνουν αποφασιστικά τον όγκο του σκουπιδιού και ελαχιστοποιούν τις επενέργειες από τη διαχείριση του τελικού προϊόντος, όπως:
-- Πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων.
-- Προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.
-- Ορθολογική μεταφορά με σταθμούς μεταφόρτωσης.
-- Επιλογή μείγματος σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας, με εξαίρεση τη μέθοδο της καύσης, ή της θεσμικής επεξεργασίας.
Απαιτούμε άμεση απόσυρση των δυνάμεων καταστολής από την Κερατέα και ολόκληρη τη Λαυρεωτική. Καμία έναρξη εργασιών στην περιοχή ούτε τώρα ούτε στο μέλλον.
Η επίθεση των πολιτικών δυνάμεων της μεγαλοεργοδοσίας και των εργολάβων είναι ενιαία, είτε αφορά τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ, είτε την περιστολή εργατικών δικαιωμάτων, είτε τη μόρφωση και την υγεία του λαού. Η απαραίτητη διέξοδος και προοπτική βρίσκεται στην εναντίωση και οργανωμένη αντεπίθεση κατά του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ και των κομμάτων που στηρίζουν αυτή την πολιτική. Ο αγώνας του λαού της Λαυρεωτικής μπορεί και πρέπει να συμβάλει στον αγώνα για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα καπιταλιστικά κέρδη».

"Κερατέα" από τον Νίκο Μπογιόπουλο
Επί τρεις μήνες έχουν θέσει μερικές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε κατάσταση πολιορκίας.
Οι κάτοικοι της Κερατέας και της ευρύτερης περιοχής της Λαυρεωτικής, γυναίκες, παιδιά, γέροντες, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή σε ένταση επιχείρηση τρομοκρατίας.
Υφίστανται την ωμή βία. Συμβιώνουν με τα ένστολα «τσαμπουκαλίκια». Η καθημερινότητά τους είναι πλέον συνυφασμένη με την καταστολή. Τους ξυλοδαρμούς. Τις εισβολές στα σπίτια τους. Τις διώξεις. Τα χημικά. Τις καταστροφές των περιουσιών τους.
Και βέβαια, επειδή η «δημοκρατία» λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα, αν εξαιρέσει κανείς ελάχιστες χαραμάδες αλήθειας, η φωνή των κατοίκων είτε «πνίγεται», είτε διαστρεβλώνεται και συκοφαντείται από τα ΜΜΕ.
*
Οι «αντιεξουσιαστές της εξουσίας» εφαρμόζουν στην Κερατέα το δόγμα τους σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια.
Το δόγμα τους είναι ένα: «Κάνουν ό,τι γουστάρουν»!
Δεν αποκλείεται μάλιστα, στο πλαίσιο των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της ΕΕ, οι «σοσιαλιστές» μας να έχουν ευρύτερο σχέδιο.
Να χρησιμοποιούν την Κερατέα σαν πείραμα. Σαν προσομοίωση του μέλλοντος που ετοιμάζουν να μας «φορέσουν» σε κάθε γωνιά της επικράτειας.
*
Η ιστορία ξεκινάει μερικά χρόνια πίσω. Και είναι πολύ διδακτική.
«Επρεπε το κράτος να πει στους δημάρχους: "Εχετε δυο μήνες για να αποφασίσετε για νέες χωματερές. Δεν αποφασίζετε! Νομοθετώ και κατεβάζω τα ΜΑΤ, τα τανκς, το στρατό, τι χρειάζεται, και ανοίγω νέα χωματερή". Ετσι λειτουργούν τα κράτη»!
Παρά κάτι συμπληρώθηκε μια δεκαετία από εκείνη την τόσο «γλαφυρή» δήλωση του Θ. Πάγκαλου (στον ρ/σ ΣΚΑΪ, 12/3/2003).
Το θέμα ήταν οι χωματερές και το πώς η εξουσία θα έπρεπε να δράσει στην ευρύτερη περιοχή για την χωροθέτησή τους. Αυτά έλεγε τότε ο Πάγκαλος.
Σήμερα η κυβέρνηση του αντιπροέδρου δεν έφτασε μέχρι του σημείου να στείλει πρόσκληση στα «τανκς» και το «στρατό». Προς Θεού! Εχει περιοριστεί στα ΜΑΤ...
*
Όμως η κυβέρνηση των ΜΑΤ υποτίθεται ότι πρέπει να ενεργεί με βάση το δίκαιο. Άλλωστε αυτή η κυβέρνηση είναι που μετατρέπεται κάθε τρεις και λίγο σε «εισαγγελέα» θέτοντας σε όποιον της «αντιμιλάει» το «αμείλικτο» ερώτημα: «Σέβεστε τους νόμους;»...
Αλλά ποιο «δίκαιο» ακριβώς εφαρμόζουν τα ΜΑΤ της κυβέρνησης στην Κερατέα; Ποιους νόμους εφαρμόζουν; Οι κάτοικοι δείχνουν να μην αμφιβάλουν: «Το "δίκιο" των εργολάβων», απαντούν.
Μάλιστα προσκομίζουν και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για να τεκμηριώσουν τη θέση τους:
Πριν λίγες ημέρες, την 1η του μήνα, το δικαστήριο, το Ειρηνοδικείο Λαυρίου, εξέδωσε (για δεύτερη φορά!) απόφαση με την οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε εργασία στην περιοχή για ΧΥΤΑ. Εκτός μάλιστα όλων των υπολοίπων λόγων που επικαλείται το δικαστήριο είναι και τούτος: Ότι για να επιτραπούν οι εργασίες θα πρέπει πρώτα να αποφανθούν οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες περί της μη ύπαρξης αρχαιολογικών ευρημάτων στο χώρο αυτό.
Και εδώ έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα στοιχείο:
Δεν έχει περάσει ούτε μήνας από την ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με την οποία εκφράζει την «έντονη αντίθεσή του στην επαπειλούμενη κατασκευή του ΧΥΤΑ Κερατέας, σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου» και «καλεί τους αρμόδιους φορείς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και, έστω την ύστατη στιγμή, να αποτρέψουν την κατασκευή του ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη θέση, ώστε να αποφευχθεί η αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ιστορικού και αρχαιολογικού τοπίου της Λαυρεωτικής»!
*
Τελικά, δεν μένει αμφιβολία: Εκείνοι που πραγματικά επιδεικνύουν υπεύθυνη στάση, τόσο από άποψη σεβασμού της αρχαιολογικής κληρονομιάς, όσο από άποψη συνάδουσα με τη δικαστική απόφαση, και κυρίως από την άποψη της περιβαλλοντικής προστασίας και της υγείας του πληθυσμού της περιοχής είναι οι κάτοικοι.
Όχι η κυβέρνηση. Οι κάτοικοι.
*
Ο αγώνας των κατοίκων, λοιπόν, είναι δίκαιος. Και θα είναι κέρδος αυτού του αγώνα, που καταδεικνύει περίτρανα την κυβερνητική αυθαιρεσία, η διεξαγωγή του περιφρουρημένα από «παγίδες» και προκλήσεις που μπορούν να τον προβοκάρουν, με έναν προσανατολισμό που θα θέτει στόχο:
α) την χωροθέτηση νέων ΧΥΤΑ χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς (εντός και εκτός της περιφέρειας Αττικής), με βάση επιστημονικοτεχνικά τεκμηριωμένες μελέτες, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και με όρους διαφάνειας και συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αποκλείοντας την υπερκορεσμένη περιοχή Ανω Λιοσίων - Θριασίου
β) την αταλάντευτη εναντίωση στην καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων και
γ) το άμεσο κλείσιμο και την αποκατάσταση των παράνομων και ανεξέλεγκτων χωματερών.
*
Εν κατακλείδι:
Η αλληλεγγύη απέναντι στους κατοίκους της Λαυρεωτικής δεν μπορεί παρά να είναι αυτονόητη.
Η καταγγελία της άγριας επίθεσης που δέχονται από την κυβέρνηση το ίδιο.
Η συμπαράσταση στα αιτήματά τους για άμεση απόσυρση των δυνάμεων καταστολής από την περιοχή και για καμία έναρξη εργασιών στην περιοχή τώρα και στο μέλλον, αμέριστη.


Γράφει:ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ
Βομβάρδισαν με χημικά τους κατοίκους της Κερατέας
Μέχρι αργά το βράδυ συνεχιζόταν το όργιο της καταστολής

Eurokinissi
Σε πεδίο μάχης μετέτρεψαν την περιοχή της Κερατέας οι κρατικές δυνάμεις καταστολής, βομβαρδίζοντας στην κυριολεξία με χημικά τους κατοίκους της πόλης που παλεύουν ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ και εργοστασίου ξήρανσης που παραπέμπει στην καρκινογόνο καύση, στο Οβριόκαστρο. Ετσι, η κυβέρνηση απέδειξε για άλλη μια φορά το πόσο αδίστακτη είναι προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα των καπιταλιστών, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση την επένδυση της εταιρείας που θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλεύεται το έργο για 25 χρόνια.
Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που στάλθηκαν από νωρίς το πρωί προκειμένου να «καθαρίσουν» τα μπλόκα για να περάσουν τα γεωτρύπανα της ιδιωτικής εταιρείας, έφτασαν σε σημείο να ρίχνουν τόνους δακρυγόνων και χημικών ακόμα και από το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. Περίπου 3.000 κάτοικοι προσπαθούσαν να «κρατήσουν» τα πρόχειρα οδοφράγματα αλλά και τα μπλόκα που είχαν στηθεί από προχτές, αποκόπτοντας έτσι κάθε άλλη πρόσβαση στην Κερατέα, εκτός αυτής από την Λ. Ποσειδώνος.
Ολα ξεκίνησαν στις 5.30 χτες τα ξημερώματα όταν εκσκαφέας του υπουργείου Υποδομών - συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων - προσπάθησε να ανοίξει τα οδοφράγματα από μπάζα που είχαν στηθεί επί της Λ. Λαυρίου, από το Βιομηχανικό Πάρκο της περιοχής μέχρι και τη γέφυρα του Κουβαρά, μετά από εντολή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων. Αγνωστοι, σύμφωνα με όσα είπε ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Εργων, Γιάννης Οικονομίδης, προπηλάκισαν τον οδηγό και πυρπόλησαν το βαρύ όχημα. Περίπου 1,5 ώρα αργότερα, σημειώθηκαν νέα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων της περιοχής.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στη λεωφόρο Λαυρίου

Icon
Το μεσημέρι, εκσκαφείς έφτασαν ξανά στα μπλόκα και με τη βοήθεια της Αστυνομίας προσπαθούσαν να ανοίξουν τους δρόμους. Μέσα στην Κερατέα, οι καμπάνες αλλά και οι σειρήνες χτυπούσαν καλώντας τον κόσμο να ενισχύσει τα σημεία όπου υπήρχαν τα οδοφράγματα. Ετσι, για αρκετές ώρες, οι άνδρες των ΜΑΤ - που ξεπερνούσαν σύμφωνα με τους κατοίκους τις 18 διμοιρίες - είχαν μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή σε θάλαμο αερίων με τη συνεχή χρήση χημικών, ενώ είχε ξεκινήσει και πετροπόλεμος με όσους βρίσκονταν στους γύρω λόφους και στα μπλόκα, κυρίως στην είσοδο της πόλης από τη Λ. Λαυρίου καθώς και στο Βιομηχανικό Πάρκο και τον κόμβο του Μπαλτά. Μέχρι αργά το βράδυ, οι συγκρούσεις είχαν φτάσει στα πρώτα σπίτια της Κερατέας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας κάτοικος τραυματίστηκε.
Πάντως, κάτοικοι κατήγγειλαν πως αστυνομικοί στο ... πέρασμά τους από τα πρόχειρα οδοφράγματα που είχαν στηθεί εδώ και μήνες, προκάλεσαν ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έριχναν δακρυγόνα σε ευθεία βολή. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί φέρεται να έχουν προχωρήσει σε προσαγωγές και συλλήψεις ενώ από την ΕΛ.ΑΣ. - αργά το βράδυ - έγινε γνωστό πως τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί.
Ο Αποστόλης Παμφίλης, δημοτικός σύμβουλος Λαυρεωτικής, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόνισε: «Καταδικάζουμε τη βία και την τρομοκρατία που βασιλεύει στην περιοχή εδώ και 108 μέρες από τις δυνάμεις καταστολής. Αυτή η κατάσταση κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα με την Αστυνομία να παραμένει εδώ χωρίς αντικείμενο καθώς ούτε τα έργα έχουν προχωρήσει αλλά ούτε και τα διαδικαστικά. Είναι λοιπόν καθαρά πολιτικό το θέμα και πολιτική αυτή η επιλογή της κυβέρνησης. Και αυτή η πολιτική πρέπει να απορριφθεί από το λαό».
Πηγή :rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: