LAVREOTIKI TV : ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ . ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ;

Watch live streaming video from lavriotv at livestream.com

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Κερατέα: Σύγχυση στην κυβέρνηση - Φεύγουν τα μηχανήματα


 
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεταφορά τους στο πλαίσιο της ανακωχής


Αθήνα
 
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η μεταφορά των τεσσάρων μηχανημάτων του εργολάβου που έχει αναλάβει την κατασκευή του ΧΥΤΑ στη περιοχή του Οβριόκαστρου, στο πλαίσιο της ανακωχής που συμφωνήθηκε την Δευτέρα μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, του δημάρχου Λαυρεωτικής κ. Κώστα Λεβαντή και του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται στο σημείο να πάνε πλατφόρμες για να γίνει η μεταφορά των μηχανημάτων ενώ στη περιοχή παραμένουν για προληπτικούς λόγους τα πληρώματα δυο περιπολικών του Αστυνομικού Τμήματος Κερατέας. 

Τα μηχανήματα επρόκειτο να μεταφερθούν στο Βιομηχανικό Πάρκο και θα φυλάσσονταν από το Δήμο Λαυρεωτικής προκειμένουν να μην υπάρξουν κρούσματα δολιοφθοράς ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταφερθούν τελικά στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας.

Επίσης πηγές του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας διαβεβαίωναν πως οι δυνάμεις των ΜΑΤ αποχώρησαν από τη περιοχή την Δευτέρα το απόγευμα μετά την απομάκρυνση των κατοίκων από τα μπλόκα που είχαν στήσει στη λεωφόρο Λαυρίου.


Σύγχυση στην κυβέρνηση για την πρωτοβουλία Παπουτσή 

Μετά την προσωρινή ανακωχή που επιτεύχθηκε το μεσημέρι της Μ. Δευτέρας στο μέτωπο της Κερατέας, ήρθε η πολιτική καταιγίδα. Η μονομερής συμφωνία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαο και το δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Λεβέντη για εορταστική «ανακωχή», με την απόσυρση κατοίκων και ΜΑΤ από τα μπλόκα, αλλά κυρίως την αναστολή των εργασιών για την κατασκευή του ΧΥΤΥ, είχε ως επακόλουθο να επέλθει πλήρης σύγχυση στην κυβέρνηση.


«Κινδυνεύει ο σχεδιασμός για την Αττική»

Ήδη, κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται, εκτός των άλλων, άμεσα στην υπόθεση της Κερατέας, καταλογίζουν στον κ. Παπουτσή ότι δεν είχε ενημερώσει για την πρωτοβουλία που ανέλαβε. «Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη», επισημαίνουν προς «Το Βήμα», «δεν ενημέρωσε ούτε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θόδωρο Πάγκαλο, ούτε τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, ούτε την υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη».
Επιρρίπτουν μάλιστα ευθύνες στον κ. Παπουτσή, επισημαίνοντας ότι «ήταν μία καθαρά προσωπική του πρωτοβουλία, η οποία στην περίπτωση που υλοποιηθεί θέτει σε άμεσο κίνδυνο τον περιφερειακό σχεδιασμό στην Αττική, με ανυπολόγιστες συνέπειες». Γι αυτό το θέμα μάλιστα, όπως αφήνουν να εννοηθεί, έχει ενημερωθεί και ο ίδιος το Πρωθυπουργός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα κατά την οποία ο κ. Παπουτσής διαπραγματευόταν την.. ανακωχή ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ηλίας Λιακόπουλος έστελνε επιστολή προς την εταιρεία, η οποία πραγματοποιεί τα έργα στην Κερατέα, ζητώντας όχι μόνον να μην αναστείλει τις εργασίες της για τις εορτές του Πάσχα, αλλά να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες.

«Θα επιβληθούν ρήτρες»

Ο λόγος είναι ότι «τρέχουν» οι ημερομηνίες για την παράδοση του έργου και σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει σοβαρή καθυστέρηση στον περιφερειακό σχεδιασμό για την Αττική, με αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικά κοινοτικά κονδύλια. «Πώς είναι δυνατόν να λαμβάνεται μια μονομερής απόφαση για προσωρινή αναστολή των έργων, όταν υπάρχει το ενδεχόμενο το κράτος να κληθεί να καταβάλει ποινικές ρήτρες οι οποίες μαζί με τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υπερβούν τα 15 εκατ. ευρώ. Κι αυτό σε μία δύσκολη για την οικονομία περίοδο. Το βασικό όμως δεν είναι τα χρήματα, αλλά κυρίως ότι κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα ο περιφερειακός σχεδιασμός», τονίζουν με έμφαση.
Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα εκφράζουν φόβους ότι οποιαδήποτε υπαναχώρηση θα έχει και αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. «Τι θα γίνει αν ξεσηκωθεί η Φυλή που δέχεται το σύνολο σχεδόν των απορριμμάτων της Αττικής», προβληματίζονται. «Οι αντιδράσεις από τον Δήμαρχο της περιοχής για την καθυστέρηση των έργων της Κερατέας και συνεπακόλουθα της μη ολοκλήρωσης του περιφερειακού σχεδιασμού, είναι έντονες. Κάνει λόγο ακόμα και για ρατσισμό σε βάρος των κατοίκων της πόλης του» επισημαίνουν.

Τι δηλώνει ο κ. Πεταλωτής

Κυβερνητικές πηγές δήλωναν την Μ. Δευτέρα το βράδυ ότι υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής φρόντισε να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό. Μίλησε μαζί του τηλεφωνικώς και του είπε ότι θα γίνει η συνάντηση και ότι δεν πρόκειται να δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση θα κάνει πίσω. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής επικοινώνησε και με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είπε να μην υπάρξει υποχώρηση από τον αρχικό σχεδιασμό και το έργο να προχωρήσει.

Αργά το βράδι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στο «Βήμα»:
«Είναι μια καλή λύση ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση στα πλαίσια υλοποίησης του έργου. Δεν κάναμε πίσω. Υπάρχουν βεβαίως λεπτομέρειες, οι οποίες μπορούν να τεθούν σε διάλογο για να υπάρξει εκτόνωση. Πάντοτε όμως στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου». Ο κ. Πεταλωτής πάντως όταν ρωτήθηκε εάν υπήρξε εντολή για την επιτάχυνση των έργων στην Κερατέα, απάντησε «δεν το γνωρίζω».

Δεν το γνώριζε η υπουργός Περιβάλλοντος

Ούτε όμως η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη γνώριζε για τη συνάντηση. Σε συνομιλία της το βράδυ της Δευτέρας με το «Βήμα» η υπουργός είπε: «Οχι δεν το γνώριζα. Το έμαθα αργότερα» και ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη μετά το Πάσχα θα υπάρξει συνάντησή της με τους φορείς. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ επισημαίνεται ότι: «ανακοινώσεις θα γίνουν μετά από συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς. Η υλοποίηση του σχεδιασμού για τον ΧΥΤΥ ανήκει στην περιφέρεια. Το ΥΠΕΚΑ εμπλέκεται μόνο σε ό,τι αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου».

Χρ. Παπουτσής: «Εγώ είμαι αρμόδιος για την ασφάλεια»

Όπως ανέφεραν στο «ΒΗΜΑ» συνεργάτες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χρ. Παπουτσής τόνιζε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι «εγώ είμαι αρμόδιος για την ασφάλεια των πολιτών και όχι για το έργο». Οι ίδιοι συνεργάτες του τόνιζαν ότι ο κ. Παπουτσής είχε ενημερώσει για την πρωτοβουλία του τον Πρωθυπουργό, ενώ σχετικά είχε αναφερθεί στις δηλώσεις του το πρωί, μετά τη συνάντηση με τον Μητροπολίτη και τον Δήμαρχο, σημειώνοντας ότι για τη συνάντηση είχε «συνεννοηθεί με την υπουργό, την κ. Μπιρμπίλη, όπως επίσης και με τον Πρωθυπουργό».

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: