Μιλούν οι κάτοικοι (video)
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/04/2011, 14:25
Τους βλέπουμε συνήθως μετά από μέρες που έχουν προηγηθεί επεισόδια και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ.
Όμως οι κάτοικοι της Κερατέας και του Λαυρίου δεν υπάρχουν μόνο τότε. Η ζωη τους εδώ και 120 μέρες έχει αλλάξει, όχι από δικιά τους επιλογή όπως λένε. Το Βήμα τους ακολούθησε στα σπίτια τους, σε χώρους εργασίας και φυσικά στο μπλόκο, εκεί που, εδώ και 120 μέρες δίνουν καθημερινά παρόν προσπαθώντας να ματαιώσουν την κατασκευή του ΧΥΤΑ. Μια καθηγήτρια που φτιάχνει μαζί με τους μαθητές της πανό και ζωγραφιές στου τοίχους.
Ένας ιερωμένος που «λειτουργεί» καθημερινά στο μπλόκο. Ο προηγούμενος δήμαρχος στην θητεία του οποίου ξεκίνησαν τα γεγονότα, αλλά και απλοί πολίτες, μιλούν στο ΒΗΜΑ και περιγράφουν τι σημαίνουν για αυτούς οι 120 μέρες παρουσία στα μπλόκα.
«Φοβόμαστε μην θρηνήσουμε νεκρό στην Κερατέα»
Μιλούν στο ΒΗΜΑ στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/04/2011, 07:27
Συμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ στους τέσσερις μήνες που διαρκούν οι συγκρούσεις της Κερατέας έχουν τραυματιστεί δεκάδες αστυνομικοί
«Τι να κάνουμε; Να βγάλουμε έξω τον στρατό και μαζί με την Αστυνομία να πάμε να καταλάβουμε την Κερατέα; Εφαρμόζουμε τακτική... υπομονής, υπό τον φόβο μην υπάρξει στο τέλος και νεκρός – από οποιαδήποτε πλευρά», δηλώνει στην ηλεκτρονική έκδοση του «ΒΗΜΑτος» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
«Δεν φταίμε εμείς για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Φοβόμαστε όμως ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει και οι επιθέσεις θα γίνονται όλες και πιο σύνθετες και εφευρετικές», αναφέρει ο αξιωματούχος σχετικά με τις κινήσεις των αρχών ασφαλείας και την κατάσταση που επικρατεί στην Κερατέα με τις αλλεπάλληλες επιθέσεις κατοίκων εναντίον αστυνομικών και την καθημερινή δημιουργία αναχωμάτων και τάφρων στη λεωφόρο Λαυριου.
Οπως επισημαίνει ο ίδιος, «κάνουμε διαχείριση της κατάστασης. Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τις νυκτερινές καταδρομικές επιχειρήσεις των κατοίκων σε όλο το μήκος της λεωφόρου Λαυρίου. Εχουμε στοιχεία για την εμπλοκή πολλών ατόμων στα επεισόδια, όμως είναι θέμα των δικαστικών αρχών η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης. Είναι τεράστια η ευθύνη τοπικών παραγόντων. Κι εμείς από τις 11 Δεκεμβρίου 2010 έχουμε μπει σε μια περιπέτεια δίχως τέλος».
Συμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ στους τέσσερις μήνες που διαρκούν οι συγκρούσεις της Κερατέας έχουν τραυματιστεί δεκάδες αστυνομικοί, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές 25 περιπολικά, δύο τζιπ, ένα λεωφορείο της Αστυνομίας και πέντε επιβατηγά αυτοκίνητα. Οι ζημιές μόνο από την καταστροφή των τζιπ και του λεωφορείου της ΕΛΑΣ ανέρχονται σε 187.000 ευρώ. Κάθε ημέρα στην περιοχή δίνουν «παρών» περίπου 300-350 αστυνομικοί ενώ το κόστος καυσίμων για τις μετακινήσεις όλων των οχημάτων της ΕΛΑΣ στην Κερατέα ανέρχεται σε περίπου 250.000 ευρώ.
Προειδοποίησαν αστυνομικούς
Μάταια η ΕΛΑΣ επιχειρεί να λάβει μέτρα αποτροπής επεισοδίων και να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις των οργισμένων κατοίκων της Κερατέας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αξιωματικοί είχαν ειδοποιήσει από τις αρχές Φεβρουάριου, συναδέλφους τους που διαμένουν στην περιοχή να φύγουν ή να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις τους. Ωστόσο όπως ανέφερε ένας από τους αστυνομικούς «δεν είχαμε πλήρη εικόνα για όσους αστυνομικούς διέμεναν στην περιοχή. Δεν ξέραμε φερ' ειπείν ότι εκεί διαμένει και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Γλυκών Νερών με την οικογένειά του ο οποίος έγινε στόχος επίθεσης το ξημέρωμα της Παρασκευής».
Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛΑΣ ένα από τα προβλήματα που παρατηρείται είναι ότι η διοίκηση των αστυνομικών δυνάμεων γίνεται στο επίπεδο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτιοανατολικής Αττικής, χωρίς να υπάρχουν κεντρικότερες κατευθύνσεις και εντολές ή ίσως η εκπόνηση γενικότερου επιχειρησιακού σχεδίου. Επιπλέον αξιωματικοί-κλειδιά που χειρίζονταν την υπόθεση της Κερατέας μέχρι προ μερικών εβδομάδων απομακρύνθηκαν στις πρόσφατες κρίσεις.
Απόψεις που επηρεάζουν τον σχεδιασμό
Ακόμη ένα από τα βασικά δεδομένα είναι ότι ανώτερα στελέχη της Κατεχάκη και αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έχουν την άποψη ότι «οι κάτοικοι της Κερατέας έχουν δίκιο. Ούτε κι εμείς θα θέλαμε στον τόπο μας έναν ΧΥΤΥ. Οταν όλη η Ευρώπη έχει εργοστάσια ανακύκλωσης, ένας τέτοιου είδους χώρος είναι καταστροφή». Κι αυτές ασφαλώς οι απόψεις επηρεάζουν τον σχεδιασμό και τα «ρεφλέξ» της ΕΛΑΣ.
Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Φεβρουαρίου 2011, όπως είχε αποκαλύψει το «ΒΗΜΑ», αξιωματικοί είχαν συντάξει πολυσέλιδη έκθεση με την κατάσταση που επικρατεί στην Κερατέα, στην οποία ανέφεραν ότι «στα επεισόδια, εκτός κατοίκων της περιοχής, συμμετέχουν ομάδες αναρχικών κι αλλοδαπών (Αλβανών) καθώς κι ένας πυρήνας κυνηγών και τέως ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων. Αυτό συνάγεται κι από τον τρόπο, μεθοδικής καταδρομικής δράσης τους». Ενα από τα ζητήματα που τίθενται στο έγγραφο είναι «η ροή πληροφόρησης - ακόμη και για εμπιστευτικές πληροφορίες - που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής για όλες τις κινήσεις των αστυνομικών, των δρομολογίων, του εξοπλισμού, της αριθμητικής δύναμης, της διοικητικής μέριμνας κλπ».
Οι αξιωματικοί αποδίδουν αυτές τις διαρροές στον ρόλο που διαδραματίζουν δύο απόστρατοι κι ένας εν ενεργεία αξιωματικός της ΕΛΑΣ στην περιοχή. Στο ίδιο έγγραφο ζητείται η λήψη μέτρων κι ανάμεσα σε αυτά το κλείσιμο όλων των αστυνομικών υπηρεσιών - ακόμη και του Τμήματος Διαβατηρίων - στην Κερατέα!
Μοχλός πίεσης
Η ενέργεια αυτή, όπως αναφέρεται στο απόρρητο έγγραφο, δεν γίνεται μόνο για να... εξαφανισθεί ο πιθανός «στόχος» των κατοίκων. Οπως μνημονεύεται το κλείσιμο των αστυνομικών υπηρεσιών προτείνεται «για να γίνει μοχλός πίεσης κατά των παραγόντων της δημοτικής αρχής - οι οποίοι πρωτοστατούν σε αυτές τις αντιδράσεις - από τους φιλήσυχους πολίτες οι οποίοι επιθυμούν την ύπαρξη και τη λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών στην πόλη τους».
Ενας από τους κύριους φόβους των επιτελών της ΕΛΑΣ είναι να μην υπάρξει επίθεση «τρομοκρατικού τύπου» από ένοπλη οργάνωση με στόχο τις αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής. Ετσι λοιπόν έχουν εντοπιστεί σημεία στην κεντρική λεωφόρο αλλά και στον περιφερειακό δρόμο που ακολουθούν οι αστυνομικές δυνάμεις, στα οποία - συμφωνα πάντα με τους αστυνομικούς - «ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει η επίθεση είτε με εκρηκτικά είτε με εκτοξευτή ρουκετών κατά οχημάτων της ΕΛΑΣ». Ακόμη φόβος υπάρχει μην δεχθεί πλήγμα αγωγός φυσικού αερίου που βρίσκεται στην περιοχή αλλά και οι οι πυλώνες της ΔΕΗ που μεταφέρουν μεγάλα ηλεκτρικά φορτία από τη μονάδα του Λαυρίου προς τη Νότιο Ελλάδα.
Τέλος σε περίπτωση που υπάρξει κάποια ένοπλη επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις στην Κερατέα ζητείται - στο ίδιο έγγραφο της ΕΛΑΣ - η άμεση λήψη 12 μέτρων, μεταξύ των οποίων η ενεργοποίηση του συνολικού σχεδίου ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων για τη διαχείριση κρίσεων, η άμεση εμπλοκή εναέριων μέσων αλλά και η βιντεοσκόπηση όλων των συμβάντων! Ακόμη κύριο θέμα ενδιαφέροντος είναι η προστασία των κατοικιών πολιτικών προσώπων που ζουν στην περιοχή.
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου