LAVREOTIKI TV : ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ . ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ;

Watch live streaming video from lavriotv at livestream.com

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Αναδεικνύουμε τις απόψεις και ενισχύουμε, το διάλογο χωρίς ... στεγανά !



 Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε ότι οι εκκλήσεις μας να ξεκινήσει επί της ουσίας διάλογος και ενημέρωση σε σχέση με τα τεκταινόμενα μετά την αποχώρηση των ΜΑΤ από τη Λαυρεωτική, βρήκαν αποδέκτες, οι οποίοι αποφάσισαν να επικοινωνήσουν τις σκέψεις τους και τους ευχαριστούμε γι αυτό. 
Βέβαια το λυπηρό είναι ότι ο διάλογος αυτός και οι τοποθετήσεις δε γίνονται με τρόπο θεσμοθετημένο όπως θα επιθυμούσαμε, μιας και οι "εκπρόσωποι" μας δε φροντίζουν γι αυτό. 
Υπάρχει η άποψη ότι μπορεί να θέτουν προτάσεις στην κυβέρνηση χωρίς καμία ενημέρωση των πολιτών, ¨για λόγους τακτικής¨. Επειδή όμως η «τακτική» μπορεί να έχει δύο όψεις, θεωρούμε ότι μόνο η διαφάνεια των απόψεων και όχι η «σιωπή» εξασφαλίζει το καλό αποτέλεσμα για τους πολίτες και τα συμφέροντα τους.
Πριν περάσουμε στην ουσία θα θέλαμε για άλλη μια φορά να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς συστρατευτήκαμε σε αυτόν τον αγώνα και αντιταχθήκαμε απέναντι στα όποια συμφέροντα θέλουν να επιβάλλουν την θέληση τους σε βάρος  μιας τοπικής κοινωνίας που τυγχάνει να ζούμε και εμείς. Παλέψαμε και παλεύουμε με τις μικρές μας δυνάμεις για το μέλλον του Οβριόκαστρου, της Κερατέας, της Λαυρεωτικής και της χώρας συνολικά.  
     Ταυτόχρονα γνωρίζοντας ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν είναι τοπικό, δεν αφορά μόνο τη Λαυρεωτική αλλά είναι ΕΘΝΙΚΟ, θελήσαμε μέσα από αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης, αφ΄ ενός να αφυπνίσουμε για τα τοπικά γεγονότα το Πανελλήνιο και αφ' ετέρου να προτείνουμε λύση που θα είχε πανελλαδική εφαρμογή, μέσα από ένα συγκροτημένο σχέδιο κοινής δράσης και αλληλεγγύης που θα καταλήξει σε αντίστοιχο εθνικό σχεδιασμό .
Η πρόταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα της αναζήτησης όλων των απόψεων επί του θέματος με γνώμονα αφ’ ενός το τοπικό συμφέρον και αφ’ εταίρου την ολική οριστική πανελλαδική λύση στο πρόβλημα, με αφορμή τα γεγονότα στη Λαυρεωτική και σε άλλες περιοχές και την ενσάρκωση του κοινού αιτήματος για αποτελεσματική, οικονομική και δίκαιη διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος και όχι σε βάρος των κατοίκων της χώρας. Αυτό το πλαίσιο αγώνα δώσαμε και στα μπλόκα.
Γνωρίζαμε ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα ήταν αναπόφευκτη η επανάληψη φαινομένων  δυσαρέσκειας από έλληνες πολίτες για το θέμα, όπως ήδη συμβαίνει σε διάφορες περιοχές αλλά και ο «κοινωνικός αυτοματισμός» μιας τοπικής κοινωνίας εναντίον μιας άλλης όπως πάλι συμβαίνει με το δίπολο Κερατέα – Φυλή.  
Θεωρούμε ότι, η περίπτωση του αγώνα της Λαυρεωτικής πρέπει να αποτελέσει ένα εργαστήρι γνώσης, εμπειρίας και διαδικασιών τα αποτελέσματα του οποίου πρέπει να αποτελέσουν φάρο και μοναδική ευκαιρία στον τρόπο με τον οποίο ντόπιοι κάτοικοι, επιστήμονες, αλληλέγγυοι από όλη τη χώρα και οι θεσμικά εμπλεκόμενοι να  διαμορφώνουν ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων και να προκρίνουν λύση συνολική και ευεργετική για κάθε τοπική κοινωνία.  
Τέλος, είναι πεποίθηση μας ότι με αυτό τον τρόπο βάζεις πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς να τρέχεις πανικόβλητος να βρεις τελευταία στιγμή λύση μάλλον ανεπαρκώς επεξεργασμένη και χωρίς να σηκώσεις το γάντι που σου ρίχνουν παίρνοντας ρίσκο που δεν αναλογεί στον τοπικό πληθυσμό.
Η πρόταση μας ήταν και είναι πρόταση διεξόδου από ενδεχόμενο αδιέξοδο.
Δημοσιεύουμε λοιπόν την άποψη των φίλων μας από το antixyta.blogspot.com, δηλώνουμε ότι σε μεγάλο μέρος του κειμένου συμφωνούμε αλλά θα θέλαμε, για την πρόοδο του διαλόγου, να θέσουμε στους φίλους και συναγωνιστές μας, αλλά και σε όποιον άλλο επιθυμεί να συνεισφέρει, καλοπροαίρετα ερωτήματα τα οποία ελπίζουμε να μπουν στον κόπο να απαντήσουν :
  • Γιατί μένουνε προσκολλημένοι σε μια πρόταση ολιγομελών οργάνων του 1997 για αυτοδιαχείριση, τη στιγμή που εν έτη 2011 τα επίπεδα ωρίμανσης της κοινωνίας σε σχέση με το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι τελείως διαφορετικά και η νέα δομή του Καλλικρατικού Δήμου Λαυρεωτικής δεδομένη;
  • Πότε, που και με ποιον τρόπο ρωτήθηκαν οι πολίτες της Λαυρεωτικής για τη  λύση της αυτοδιαχείρισης και πότε  αναδείχτηκαν στην τοπική κοινωνία τα  θετικά και τα αρνητικά αυτής της λύσης προκειμένου να είναι σε θέση να αποφασίσουν …
  • Γιατί θα πρέπει η Λαυρεωτική να προτείνει λύση αυτοδιαχείρισης των δικών της απορριμμάτων τη στιγμή που η Αθήνα, ο Πειραιάς, το Ψυχικό, η Αγ. Παρασκευή, το Μαρούσι, η Κηφισιά, η περίφημη Εκάλη κλπ δεν θα κάνουν ποτέ το ίδιο; 
  • Αν τους εκφράζει και εάν θεωρούν αποτελεσματικό και δημοκρατικά ορθό, πρώτα να καταλήγει  μια ολιγομελή επιτροπή σε συμφωνία με την Κυβέρνηση μετά από διαπραγματεύσεις και εκ των υστέρων να ρωτήσουν  τους πολίτες εάν συμφωνούν με τη λύση, θέτοντας τους προ τετελεσμένων ;
  • Με ποιο τρόπο, ποιοι πολίτες και πότε θα ρωτηθούν ως προς την υιοθέτηση τελικής λύσης ;
  • Γιατί διαχωρίζονται, ίσως αφελώς, τα εργολαβικά και ιδιωτικά συμφέροντα στον κλάδο των σκουπιδιών, σε ¨καλά¨ και ¨κακά¨ απ’ τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι αυτοί θα κάνουν, εκ της φύσης, τους κάθε τι θεμιτό και αθέμιτο για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους σε βάρος των κατοίκων σε ένα χρυσοφόρο κλάδο;
  • Με ποιο τρόπο θα διασφαλιστούν μελλοντικά τα οικονομικά και λοιπά συμφέροντα των κατοίκων απέναντι στις ορέξεις των ιδιωτών που θα συμμετέχουν στην αυτοδιαχείριση εν μέσω οικονομικής κρίσης και τεράστιου χρέους του Δήμου.
  • Γιατί αφού, η χώρα πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της ΕΕ για τα απορρίμματα και μακριά από τη λογική των ΧΥΤΑ/Υ, μέχρι το 2020  οι επιστήμονες να μην μπουν στη διαδικασία έρευνας και πρότασης Πανελλαδικής εμβέλειας καταρτίζοντας Εθνικό Σχέδιο Ανακύκλωσης, Ελαχιστοποίησης  και Διαχείρισης απορριμμάτων υπό τη διαχείριση δημοσίου φορέα σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, πράγμα που θα βάλει ταφόπλακα στα σχέδια των ιδιωτών σε βάρος των πολιτών στο ¨χρυσοφόρο¨, κλάδο  και να δοθεί οριστική λύση;
  • Με ποιο τρόπο διασφαλίζεται ότι στον ¨διάλογο¨ με την κυβέρνηση τις κόκκινες γραμμές θα θέσουν μόνο οι κάτοικοι απ’ τη στιγμή που καμία τέτοια σχετική δήλωση δεν έχει γίνει από μεριάς της κυβέρνησης η οποία ήδη έθεσε τα 4 δικά της σημεία. Σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης είναι σαφές ότι οι κόκκινες γραμμές εν τέλει αποδεικνύονται πλασματικές και δεν υφίστανται αφού η διαπραγμάτευση σημαίνει αμοιβαίες υποχωρήσεις. Έχουμε ιστορικά δείγματα που αποδεικνύουν περίτρανα το "φιάσκο" ενός τέτοιου είδους διαλόγου.
  • Γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη ότι σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου ¨μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα έχουν τελειώσει όλα¨ και ¨μέσα στο Μάιο θα έχουν προχωρήσει όλα¨ (οπότε πάμε για λύση express) και το γεγονός ότι δε βγαίνει να δεσμευτεί για τη συμμετοχή των κατοίκων στην απόφαση και με ποια διαδικασία ;
  • Γιατί να περιμένουμε ¨το αποτέλεσμα να δείξει την αλήθεια¨, και να πρέπει εκ των υστέρων να κινητοποιηθεί ο κόσμος τη στιγμή που τώρα τίθενται οι προτάσεις και οι αντιπροτάσεις, για να λυθεί το πρόβλημα μια και για πάντα, χωρίς να σπαταλούνται πόροι και δυνάμεις, ώστε να προχωρήσει η Λαυρεωτική με άλλα θέματα. 
  • Εάν ακολουθηθεί έστω και μεταγενέστερα η πολιτική ελαχιστοποίησης των σκουπιδιών, με την οποία συμφωνούμε, με ποιων τα σκουπίδια θα τροφοδοτείται στο ενδεχόμενο της καρκινογόνου καύσης η σχετική επένδυση καύσης και ποιες οι συνέπειες ; 
  • Με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η μη εισαγωγή σκουπιδιών από άλλες περιοχές στο σύστημα "αυτοδιαχείρισης";  
  • Γιατί κατηγορείται η διαφορετική άποψη ως κριτική εκ του ασφαλούς, τη στιγμή που οι ίδιοι αποδέχονται ότι δεν υπάρχει ενημέρωση από πλευράς του Δήμου και της γραμματείας οπότε «πολλοί μπορεί να σκέπτονται διάφορα και με το δίκιο τους» όπως γράφουν.
  • Γιατί τέλος, «δαιμονοποιείται» η διαφορετική άποψη ως «δογματική» τη στιγμή που ταυτόχρονα γίνεται έκκληση για διάλογο και «φως» σε κάθε βήμα της διαδικασίας δρομολόγησης λύσης;  Εκτός εάν η Δημοκρατία είναι «δόγμα», οπότε το δεχόμαστε.
Εν κατακλείδι συμφωνούμε :


ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ

Υ.Γ. : 
1. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΝΕΝΟΣ. 
ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ. 
2. Αυτό πράξαμε όλοι στο παρελθόν για να αναδείξουμε το θέμα και να γίνει το πρώτο θετικό βήμα, αυτό πρέπει να κάνουμε και τώρα την ώρα της λύσης!
3. Θεωρούμε ότι όλοι πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους και ότι κανείς δεν μπορεί να πατάει σε όλες τις βάρκες για λόγους σκοπιμότητας, ώστε να πανηγυρίσει ή να αναθεματίσει, σε κάθε περίπτωση!  Ξέρουμε πως παίζεται  αυτό το παιχνίδι αλλά δεν είναι επιλογή μας !
4. Δεν είναι και τόσο «κομψό» αυτοί που αποκηρύσσουν το ίδιο όφελος απ’ τον αγώνα, να ρίχνουν λάσπη στην αντίθετη άποψη μόνο και μόνο για να διατηρήσουν στα μάτια του κόσμου την εικόνα του ανιδιοτελούς .
5. Σημειώνουμε ότι το παρόν κείμενο έχει απ’ το πρωί κοινοποιηθεί στους φίλους μας, με τους οποίους ήδη έχουμε ανταλλάξει απόψεις σε πνεύμα  συμφωνίας. Τις απόψεις τους ας τις κοινοποιήσουν εκείνοι όποτε νομίζουν...
  

Το δημοσίευμα από το antixyta.blogspot.com το βρίσκετε εδώ :

Δεν υπάρχουν σχόλια: