LAVREOTIKI TV : ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ . ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ;

Watch live streaming video from lavriotv at livestream.com

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Σκουπίδια - Ο παλιός είναι αλλιώς


Έντυπη Έκδοση 

60 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 66 ΔΗΜΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΕΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Οταν πρόκειται να επιβάλει Μνημόνιο στους δήμους ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, δηλώνει άτεγκτος και αυστηρός. Για τους περίπου 60 δήμους της Αττικής όμως (σε σύνολο 66), που δεν έχουν ακόμη ορίσει αντιπροσώπους για να εκλεγεί νέα διοίκηση στο Σύνδεσμο που διαχειρίζεται τα σκουπίδια (ΕΣΔΚΝΑ) «δεν τρέχει μία»...
Ο ΕΣΔΚΝΑ είναι ο φορέας που διαχειρίζεται τον μοναδικό εν λειτουργία ΧΥΤΑ σε ολόκληρη την Αττική (ΧΥΤΑ Φυλής), παραλαμβάνοντας 7.000 τόνους απορριμμάτων ημερησίως. Από την εύρυθμη λειτουργία του εξαρτώνται πολλά και αυτό αποδείχθηκε πολλές φορές στο τελευταίο πεντάμηνο όταν ο ΧΥΤΑ έκλεινε, είτε λόγω έλλειψης μηχανημάτων (καταστρέφονταν από επιδρομές-συμπλοκές ρακοσυλλεκτών και λόγω απουσίας της ΕΛ.ΑΣ. που φρουρούσε άλλα μηχανήματα στην Κερατέα) είτε λόγω έλλειψης προσωπικού (συμβασιούχοι που απολύθηκαν και επέστρεψαν με δικαστικές αποφάσεις).
Από τον περασμένο Ιανουάριο, η διαχείριση των απορριμμάτων (θάψιμο) στο ΧΥΤΑ Φυλής γίνεται με μηχανήματα εργολάβου, δηλαδή της εταιρείας Τομή-Ηλέκτωρ του ομίλου Μπόμπολα, με μια βραχεία παρένθεση που ο όμιλος είχε αποσυρθεί διαμαρτυρόμενος για την έλλειψη αστυνομικής προστασίας και είχε αναλάβει άλλος. Αφορμή για την εγκατάσταση του «εθνικού εργολάβου» ήταν οι ζημιές που είχαν υποστεί τα μηχανήματα του ΕΣΔΚΝΑ και η αδυναμία της διοίκησης να τα επισκευάσει. Είναι ηλίου φαεινότερον, όμως, ότι η κατάσταση αυτή τείνει να μονιμοποιηθεί στο πλαίσιο της ανάληψης ολόκληρου του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων από ιδιώτες. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Μπόμπολα έχει πρωτεύοντα ρόλο στο χώρο των απορριμμάτων στη Φυλή (ΧΥΤΑ, ανακύκλωση, ΕΜΑΚ, βιοαέριο). Επίσης, συμμετέχει στην κατασκευή ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και ενδιαφέρεται σφόδρα για τα τέσσερα εργοστάσια που θα επεξεργάζονται τα απορρίμματα σε Φυλή (δύο μονάδες), Γραμματικό και Κερατέα σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό του 2003 (όπως θέλει να τον εφαρμόσει η κυβέρνηση), αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Η δημοπράτηση των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων (προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ) βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κρίσιμο σημείο. Ο δήμαρχος Κηφισιάς Ν. Χιωτάκης, που προεδρεύει στον ΕΣΔΚΝΑ από τον Μάρτιο του 2007, έστησε ολόκληρο σκηνικό στα τέλη του 2010 προκειμένου να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την τότε Περιφέρεια Αττικής για να αναθέσει σ' εκείνη το έργο. Δεν μπόρεσε να συγκαλέσει διοικητικό συμβούλιο και τελικά πήρε απόφαση μέσω της Εκτελεστικής Επιτροπής η οποία συνεχίζει να διοικεί τον ΕΣΔΚΝΑ αν και πέντε από τα εννέα μέλη της (πρώην δήμαρχοι-αντιδήμαρχοι) βρίσκονται πλέον στην αντιπολίτευση.
Ηταν τέτοια η πρεμούρα της κυβέρνησης να προωθήσει τη συγκεκριμένη δημοπράτηση, που ο Γ. Ραγκούσης έσπευσε να ανακοινώσει (στις 12/1/11) ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο την ήλεγξε και την έκρινε νόμιμη εντός δύο ημερών. Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ) προσέφυγε και το Ελεγκτικό αποφάσισε στις 25 Φεβρουαρίου ότι υπήρχαν ελλείψεις στο σχετικό φάκελο, μπλόκαρε την υπόθεση και ζήτησε περισσότερα στοιχεία. Το αν τα στοιχεία αυτά υπάρχουν, κρίνεται σήμερα σε νέα συνεδρίαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ολες τις παραπάνω διαδικασίες κινεί η απερχόμενη διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ υπό τον Ν. Χιωτάκη. Κανονικά θα έπρεπε και οι 66 δήμοι της Αττικής, υπό τις νέες διοικήσεις τους, να έχουν ορίσει αντιπροσώπους και να εκλέξουν νέο Διοικητικό Συμβούλιο και Εκτελεστική Επιτροπή. Ο Δήμος Αθήνας είναι ένας από τους μόλις 5-6 που το έχουν πράξει. Ο σύμβουλος με τους περισσότερους σταυρούς από την Αθήνα είναι ο Γ. Δημόπουλος, ο οποίος ζήτησε να συγκληθεί το σώμα των εκλεκτόρων στις 18 Μαΐου αλλά έλαβε την απάντηση ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Προφανώς, ούτε και επιθυμητό... *

Δεν υπάρχουν σχόλια: