LAVREOTIKI TV : ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ . ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ;

Watch live streaming video from lavriotv at livestream.com

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ανακοίνωση "ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ" για τα απορρίμματα.

Λάβαμε  και δημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση . 
Υπενθυμίζουμε ότι εδώ δημοσιεύονται όλες οι ανακοινώσεις. 
Περιμένουμε την ανακοίνωση του φορέα σας στο lavriotis@gmail.com. 
03-05-2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χωρίς τελειωμό άγρια αντιλαϊκά μέτρα που οδηγούν το λαό στην πτώχευση.   
Η προώθηση του αντιλαϊκού σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική είναι μέρος αυτής της πολιτικής. Της πολιτικής που προσφέρει τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο.
Το ΚΚΕ στήριξε και στηρίζει ως δίκαιο τον αγώνα ενάντια στην κατασκευή του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ και των άλλων εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων, απαιτώντας να μην ξεκινήσει καμία εργασία στην περιοχή. Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ όχι μόνο ανέδειξε το πρόβλημα, αλλά αποκάλυψε τους ενόχους, τις πολιτικές εκείνες δυνάμεις που έχουν εγκληματικές ευθύνες για την διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης.  Από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε ότι:
1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμορφώσει όλο το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για να μετατραπεί η διαχείριση απορριμμάτων σε μία τεράστια επιχείρηση που θα εξασφαλίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, θυσιάζοντας την υγεία της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, καταστρέφοντας το περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι ο βαθιά αντιλαϊκός περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ] είναι κομμένος και ραμμένος πάνω στις κατευθύνσεις των Οδηγιών της Ε.Ε. Ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι η Ε.Ε προωθεί την επικίνδυνη για την υγεία και το περιβάλλον, καύση των σύμμεικτων απορριμμάτων (η οποία είναι και πανάκριβη) όχι μόνο με την παραδοσιακή της εκδοχή της «μαζικής καύσης» αλλά και με τη «σύγχρονη» (μέσω της «βιοξήρανσης») μορφή.
2. Η απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την διαχείριση των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής είναι οι ανεξέλεγκτες χωματερές, τα υποτυπώδη προγράμματα ανακύκλωσης, ο υπερκορεσμός του μεγάλου ΧΥΤΑ Φυλής – Άνω Λιοσίων, η ανεξέλεγκτη διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών και βιομηχανικών αποβλήτων. Και όλα αυτά για να διασφαλίσουν τα κέρδη του κεφαλαίου και να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, για να προσφέρουν άλλο ένα τεράστιο πεδίο κερδοφορίας στο κεφάλαιο, στα υπερσυσσωρευμένα κέρδη του. Είναι ψέμα ότι το πολύχρονο αδιέξοδο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής οφείλεται στην μη κατασκευή των δύοτοπικών ΧΥΤΑ της Ανατολικής Αττικής αφού, έτσι κι αλλιώς, το 90% των απορριμμάτων της Αττικής θα εξακολουθεί να πηγαίνει, με βάση τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, στον «ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων-Φυλής». Ήταν φανερό ότι ο αποκλεισμός της αναζήτησης χώρων και σε εκτός Αττικής περιοχές, θα οδηγούσε τα πράγματα σε αδιέξοδο. Αδιέξοδο μεθοδευμένο, ώστε να προβάλλονται τώρα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, περίπου ως «σωτήρες».
3. Είναι διαχρονικές οι ευθύνες των αιρετών στην τοπική διοίκηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλα τα όργανα (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΕΣΔΚΝΑ) μαζί συμμετείχαν, μαζί αποφάσιζαν, μαζί στήριζαν την βαθιά αντιλαϊκή πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων που έχει οδηγήσει στην σημερινή κατάσταση. Δεν είναι τυχαία η πρόταση του δήμαρχου Λαυρεωτικής για δημιουργία εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στο χώρο του ΒΙΟΠΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού: περιορίζει το ζήτημα στον όγκο των απορριμμάτων που θα δεχθεί η περιοχή, στην πράξη υπονομεύει την προοπτική του αγώνα. Ανοίγει διάπλατα την πόρτα στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που από την κατασκευή, διαχείριση και λειτουργία του εργοστασίου μπορούν να κερδοφορήσουν ακόμα περισσότερο. Αδιαφορώντας φυσικά για την υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων στο ΒΙΟΠΑ.
Το ΚΚΕ έχει, από την αρχή και επανειλημμένα, προβάλλει ένα άλλο, φιλολαϊκό δρόμο για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος. Τα λαϊκά συμφέροντα μπορούν να εξασφαλισθούν μόνο από ενιαίο δημόσιο  φορέα που θα διασφαλίζει τον  δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων,  εφαρμόζοντας  επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και κάνοντας πράξη  τις εξής κατευθύνσεις και προτεραιότητες:
-Την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων,
-τη γενναία προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή,
-την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης,
-την ασφαλή λειτουργία των ΧΥΤΑ,
-την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών,
-τη μηχανική ανακύκλωση ενός μέρους του υπολειπόμενου ρεύματος των σύμμεικτων απορριμμάτων,
-την κατάλληλη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού των χρήσεων γης, με γνώμονα πάντα τις λαϊκές ανάγκες.
Η ανέγερση των απαραίτητων εγκαταστάσεων θα γίνεται από ενιαίο δημόσιο φορέα κατασκευών, που θα υλοποιεί όλα τα αναγκαία δημόσια έργα υποδομής.                   Η εξειδίκευση των παραπάνω να γίνει σε περιφερειακό επίπεδο, προβάλλοντας ιδιαίτερα για την Αττική την ανάγκη για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής-Άνω Λιοσίων και την απαγόρευση κάθε νέας άλλης εγκατάστασης, καθώς και για την αναζήτηση νέων υποψήφιων χώρων και σε εκτός Αττικής περιοχές.
Η απαραίτητη διέξοδος και προοπτική βρίσκεται στην εναντίωση και οργανωμένη αντεπίθεση κατά του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων κυβέρνησης – Ε.Ε και των κομμάτων που στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Ανδρέας Συλλελόγλου
Δημοτικός Σύμβουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια: