LAVREOTIKI TV : ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ . ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ;

Watch live streaming video from lavriotv at livestream.com

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Και ΧΥΤΑ/Υ και εργοστάσιο σκουπιδιών στη Λαυρεωτική. Ο αγώνας απέτυχε ή συνεχίζεται;


Προσοχή στους στόχους των Κινημάτων "αγανακτισμένων" ή μη  :
Όταν οι "αγανακτισμένοι"αγωνίζονται και οι ... "ειδήμονες" προωθούν λύσεις ... 

Την Παρασκευή οι τελικές (πιθανότατα) αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ο Λιακόπουλος δήλωσε ότι είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης για τα τέσσερα εργοστάσια απορριμμάτων της Αττικής ανάμεσα στα οποία και η Κερατέα. 
Αυτό δεν έχει διαψευστεί από κανέναν εδώ και καιρό.
Θυμίζουμε ότι αυτά αφορούν την τεχνολογία Βιοξήρανσης με αποκλειστικό εργολάβο προώθησης της τον Μπόμπολα ! 
Οπότε αντίο και στην αεριοποίηση; 




Πρώτο ΘΕΜΑ, 25.5.2011
Πρόταση πακέτο για εργοστάσιο και ΧΥΤΥ στην Ανατολική Αττική

Λύση για Κερατέα η… παλιά χωματερή




Σε λύση πακέτο για εργοστάσιο απορριμμάτων και ΧΥΤΥ στην παλιά χωματερή της Κερατέας επικεντρώνονται οι σχεδιασμοί για τα απορρίμματα της Ανατολικής Αττικής αφού η πρόταση για το Βιοτεχνικό Πάρκο δεν φαίνεται να περπατά.
Δύο είναι οι κυριότεροι λόγοι: Αφενός οι αντιδράσεις που υπάρχουν κυρίως από τις μονάδες τροφίμων στην φιλοξενία των εγκαταστάσεων στο ΒΙΟΠΑ, αφετέρου τα προβλήματα με τις χρήσεις του πάρκου αφού προβλέπονται μόνο μονάδες χαμηλής όχλησης στην περιοχή και για να αλλάξει αυτό απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.
Παρά το γεγονός ότι στην κυβέρνηση αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους, τη λύση για τον παλιό ΧΑΔΑ εμφανίζεται να προκρίνει και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ηλίας Λιακόπουλος.
Σήμερα το βράδυ αναμένεται νέα συνάντηση των φορέων της αυτοδιοίκησης για το θέμα με επικεφαλής τον δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Κώστα Λεβαντή ενώ την προσεχή Παρασκευή είναι προγραμματισμένο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο αναμένεται να συζητηθούν οι προτάσεις για την χωροθέτηση των υποδομών επεξεργασίας απορριμμάτων.
Την λύση σε έκταση 50 στρεμμάτων που ανήκει στο δήμο και βρίσκεται δίπλα στον παλιό ΧΑΔΑ, επιβεβαιώνει στο protothema.gr ο κ. Λεβαντής, αναφέροντας ότι ο ΒΙΟΠΑ παραμένει στο τραπέζι, παραδέχεται όμως ότι έχει πολλά προβλήματα.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί ως ιδανική λύση την περιοχή Οβριόκαστρο που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός για το ΧΥΤΑ.
Έχει μάλιστα προτείνει να γίνει σε μικρότερη έκταση (100 στρέμματα από 500 που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός) προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις. Όμως η πρόταση αυτή, όπως διαμηνύουν οι τοπικοί φορείς αποτελεί την ύστατη λύση με τα όσα μεσολάβησαν τους προηγούμενους μήνες στην Κερατέα.
Πρόσφατα, ο κ. Λιακόπουλος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο ΧΥΤΑ θα γίνει και ότι σε ένα χρόνο δεν θα υπάρχει καμία ανοικτή χωματερή. Δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης για τα τέσσερα εργοστάσια απορριμμάτων της Αττικής και εξέφρασε την άποψη ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός που έγινε το 2003 και περιλαμβάνει και το ΧΥΤΑ της Κερατέας δεν μπορεί να αλλάξει από την στιγμή που δεν έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι σωστός. «Δεν έγινε τίποτα τα προηγούμενα επτά χρόνια, αυτό είναι το πρόβλημα» επισήμανε ο κ. Λιακόπουλος.
Στην Κερατέα πάντως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ομοφωνία σε μια τεχνικά θεμελιωμένη πρόταση που ζητά η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη για να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες και αυτό περιπλέκει την άμεση επίλυση του θέματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και για την χωροθέτηση των έργων στον παλιό ΧΑΔΑ υπάρχει πρόσφατη επιστολή προ της Περιφέρεια από την Ομοσπονδία Οικιστικών Συλλόγων που εκφράζουν την αντίθεσή τους και σε αυτό το σχεδιασμό.


πηγή: http://www.protothema.gr/environment/article/
?aid=124142



Το ΒΗΜΑ, 25.5.2011
Την Παρασκευή αναμένεται να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο
Δύο προτάσεις για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Νοτιοανατολική Αττική θα φέρει στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής ο δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Κώστας Λεβαντής. Η πρώτη αφορά τη χωροθέτηση τόσο του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) όσο και της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων στα «Αμπέλια», μια δημοτική γεωργική έκταση, κοντά στην παλιά χωματερή της Κερατέας.
Οπως λένε χαρακτηριστικά δημοτικοί σύμβουλοι της Λαυρεωτικής αυτή η πρόταση δεν ικανοποιεί απλώς την Περιφέρεια, αλλά προωθείται από αυτή. Ωστόσο, η προηγούμενη θέση του δήμου _ ΧΥΤΥ στα Αμπέλια και μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) Κερατέας _ δεν έχει ακόμη αποσυρθεί από το τραπέζι, όπως λέει στο «Βήμα» ο κ. Λεβαντής.
«Περιμένουμε την έκθεση από την τεχνική σύμβουλό μας η οποία θα καταδείξει αν η διαθέσιμη έκταση στο ΒΙΟΠΑ επαρκεί για την κατασκευή της μονάδας. Ελπίζω έως την Παρασκευή να είναι έτοιμη ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε και την τελική απόφαση», επισημαίνει ο δήμαρχος.
Διαφωνίες και με τις δύο προτάσεις εκφράζουν τοπικοί παράγοντες, κάτοικοι της περιοχής και δημοτικοί σύμβουλοι. Από τη μία είναι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στα «Αμπέλια» οι οποίοι δεν θέλουν τα σκουπίδια στην… αυλή τους. Υπάρχουν όμως και αρκετά μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λαυρεωτικής που επιμένουν ότι το μόνο το οποίο είναι αποδεκτό για την Κερατέα είναι ανακύκλωση, κομποστοποίηση και μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και σίγουρα όχι ΧΥΤΥ. Στο μεταξύ σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται μήνας από τη δεύτερη συνάντηση των μελών της Συντονιστικής με την υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη κατά την οποία ο κ. Λεβαντής είχε δεσμευτεί ότι θα έφερνε σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση μια ολοκληρωμένη πρόταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: