Αποφασισμένοι να δώσουν μάχη για να μη γίνει ο ΧΥΤΥ νοτιοανατολικής Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου, παρότι προβλέπεται στον περιφερειακό σχεδιασμό και εγκρίθηκαν και οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, δηλώνουν κάτοικοι της περιοχής. Μάλιστα, η δημοτική παράταξη «Ανατολικός Ανεμος» εξέδωσε ανακοίνωση επ' αφορμή της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων κάνοντας λόγο για «νέα περιβαλλοντική βόμβα, όπως συνέβαινε επί 30 χρόνια με τη χωματερή των Ταγαράδων στην ίδια τοποθεσία».
«Προωθείται στην περιοχή μας η ακριβότερη και προβληματικότερη επιλογή διαχείρισης των απορριμμάτων. Εγκρίνεται η χωροθέτηση και εγκατάσταση, δίπλα σχεδόν στη χωματερή Ταγαράδων, την οποία βαπτίζουν εν ενεργεία ΧΥΤΑ, ενός φαραωνικού έργου συλλογής των σκουπιδιών του μισού νομού και της μισής πόλης της Θεσσαλονίκης, καύσης των μετά από μηχανική διαλογή και εναπόθεσης της τέφρας (τοξικής) που θα προκύπτει σε ΧΥΤΥ του ίδιου χώρου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Σαν... Κερατέα
Γίνεται μάλιστα και παραλληλισμός με την... Κερατέα: «Υπολογίζεται για υποδοχή 350.000 τόνων, όταν στην Κερατέα ανάλογη εγκατάσταση στην οποία εναντιώθηκαν οι κάτοικοι θα υποδεχόταν 200.000 τόνους».
Η δημοτική παράταξη ζητεί την εφαρμογή εναλλακτικού σχεδίου διαχείρισης (πρόληψη, ανακύκλωση, κομποστοποίηση), διότι υποστηρίζει ότι θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και θα είναι περιβαλλοντικά και κοινωνικά αποδεκτό. «Για τον πρώτο σχεδιασμό υπολογίζεται το κόστος σε 180 ευρώ ανά τόνο, ενώ στην εναλλακτική πρόταση σε 70 ευρώ ανά τόνο», τονίζει και κάνει λόγο για «προειλημμένες αποφάσεις» και «στημένες διαδικασίες».
Πάντως, και η δημοτική αρχή της Θέρμης έχει αποφασίσει να οδηγήσει το έργο στο Συμβούλιο της Επικρατείας.