LAVREOTIKI TV : ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ . ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ;

Watch live streaming video from lavriotv at livestream.com

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Oχι από Μαρκόπουλο στην εγκατάσταση ΧΥΤΥ


Προβλημάτων συνέχεια


Στις καλένδες παραπέμπει ο δήμος Μαρκοπούλου το αίτημα της Λαυρεωτικής για εγκατάσταση ΧΥΤΥ στα λατομεία Μαρκοπούλου, δημιουργώντας νέα εμπόδια στα απορρίμματα της Κερατέας, τη στιγμή που εκκρεμεί η δεύτερη κρίσιμη συνάντηση με την υπουργό ΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη. 


Την αρνητική απόφαση πήρε σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο την Τρίτη το βράδυ ο δήμος Μαρκοπούλου, με το σκεπτικό ότι στην περιοχή πρόκειται να ξεκινήσει η ανάπλαση των δύο λατομείων στο όρος Μερέντα και ότι ο χώρος βρίσκεται στη β΄ ζώνη προστασίας αρχαιολογικών ευρημάτων. 

Σύμφωνα με το δήμαρχο Μαρκοπούλου κ. Σωτήρη Μεθενίτη, οι δύο αυτοί παράμετροι είναι πολύ σημαντικοί και απαγορεύουν την εγκατάσταση ΧΥΤΥ. 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η πρόταση έγινε στο δήμο Μαρκοπούλου την περασμένη Κυριακή μετά τη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Κερατέας με την κ. Μπιρμπίλη. Φαίνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός να προταθεί ως εναλλακτική λύση ο παλιός ΧΑΔΑ της Κερατέας συναντά προσκόμματα καθώς βρίσκεται στα όρια (κατά άλλους εντός) αρχαιολογικού χώρου της περιοχής, φαντάζει όμως εκτός απροόπτου η μοναδική λύση, εφόσον ναυαγεί και η περίπτωση του Μαρκοπούλου. 

Ο δήμος Λαυρεωτικής πρότεινε να χωροθετηθεί ο ΧΥΤΥ στην περιοχή, δίνοντας ως αντιστάθμισμα την διαχείριση εκτός από τα απορρίμματα των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και του Μαρκοπούλου. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η πρόταση περιελάμβανε και την εγκατάσταση στην περιοχή του «πράσινου» εργοστασίου κομποστοποίησης που θα επεξεργάζεται τα οργανικά απόβλητα. 

Ας σημειωθεί ότι στην περιοχή του Μαρκοπούλου βρίσκονται τα λατομεία Αφοι Σταύρου που παρά τις συνεχείς απαγορεύσεις συνεχίζουν την εξόρυξη και τα λατομεία Μαρκοπούλου ΑΕΒΕ που ανήκουν στον όμιλο Μπόμπολα.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Μαρκοπούλου :

1) Ο Δήμος Μαρκοπούλου δηλώνει για μια ακόμη φορά, την σταθερή αλληλεγγύη του και την συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους συμπατριώτες μας του Δήμου Κερατέας, για την αποτροπή κατασκευής του ΧΥΤΑ, στην περιοχή του Οβριόκαστρου Κερατέας.

2) Ταυτόχρονα όμως και με το σκεπτικό, ότι κάθε ευρύτερη περιοχή και ομάδα όμορων Δήμων, οφείλει να επωμίζεται η ίδια, τα βάρη της ανάπτυξής της και να τα αντιμετωπίζει με τρόπο σαφή, αποτελεσματικό, σύγχρονο και επιστημονικά τεκμηριωμένο, δηλώνει την ετοιμότητά του, να  συμπεριληφθεί και να  συμμετάσχει επί ίσοις όροις, σε ένα νέο Φορέα Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Νοτιοανατολικής Αττικής.

3) Είμαστε επίσης έτοιμοι, να δούμε και να εξετάσουμε ενδελεχώς και με επιστημονική επάρκεια, τον ειδικότερο τρόπο, με τον οποίο ο Δήμος Μαρκοπούλου, θα μπορούσε να συμβάλει σε μια κοινά αποδεκτή και συμφωνημένη μέθοδο διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων, η οποία  θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο, περιβαλλοντικά φιλική και οικονομικά βιώσιμη, για όλους τους συμμετέχοντες Δήμους.

4) Απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω, αποτελεί και η δίκαιη ισοκατανομή, των όποιων περιβαλλοντικών βαρών των συμμετεχόντων Δήμων, για τα οποία ο Δήμος Μαρκοπούλου δηλώνει την αυτονόητη ετοιμότητα και την έμπρακτη διάθεση ανάληψής τους και την αντιμετώπισή τους, με τρόπο που οι συνέπειες τους, δεν θα ξεπερνούν τα αποδεκτά όρια που θέτει η επιστήμη, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του! Ειδικότερα αποκλείουμε οποιαδήποτε εναπόθεση υπολειμμάτων απ’ την επεξεργασία των απορριμμάτων, στον χώρο των Λατομείων Μερέντας.

5) Επίσης θα διεκδικήσουμε συγκεκριμένα αντισταθμιστικά οφέλη απ’ την διαχείριση των απορριμμάτων, μέσα απ’ τον Φορέα στον οποίο θα συμμετάσχουν αποκλειστικά και μόνο και θα έχουν την πλήρη ευθύνη λειτουργίας του, οι Δήμοι της Νοτιοανατολικής Αττικής.


keratea1189
Υπό το βάρος της αρνητικής απόφασης του Δήμου Μαρκοπούλου για τη δημιουργία ΧΥΤΥ στην περιοχή, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Mαΐου, προγραμματισμένη συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη με εκπροσώπους της Κερατέας. Η κ. Μπιρμπίλη είχε ζητήσει την υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Όλο το ρεπορτάζ

Η κατά πλειοψηφία αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μαρκόπουλου, ήταν για  την πρόταση του Δήμου Κερατέας, για την δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στον χώρο των παλαιών Λατομείων Μαρκοπούλου με ταυτόχρονη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο βιομηχανικό πάρκο Κερατέας.
Στον αντίποδα ο Δήμος Μαρκοπούλου προτείνει τη δημιουργία ενιαίου φορέα των δήμων Παιανίας, Μαρκόπουλου, Λαυρεωτικής, Σαρωνικού και Κορωπίου, ο οποίος θα αναλάβει να εξετάσει και να προτείνει το χώρο που θα κατασκευαστεί εργοστάσιο και ΧΥΤΥ, υπό την προϋπόθεση όμως να είναι μόνο για τη διαχείριση των απορριμμάτων των δήμων των Μεσογείων.
Πηγή: NET FM
Ρεπορτάζ: Μάριος Καλογερόπουλος
Επιμέλεια: Νάσος Μπράτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια: