LAVREOTIKI TV : ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ . ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ;

Watch live streaming video from lavriotv at livestream.com

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Θέλουν fast track και για τον "Πάτροκλο"


(Θυμίζουμε ότι το νησί Πάτροκλος ανήκει διοικητικά στο νέο Δήμο Λαυρεωτικής !)

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Κατά το Χρεμωνίδειο πόλεμο (267 π.Χ. - 261 π.Χ), ο Πάτροκλος, στρατηγός του Αιγυπτίου βασιλιά Πτολεμαίου δημιούργησε σε αυτό στρατόπεδο, προκειμένου να συνδράμει στη μάχη της Αθήνας και της Σπάρτης κατά των Μακεδόνων. Σήμερα το ιδιωτικό νησί «Πάτροκλος», που απέχει 65 χιλιόμετρα από την Αθήνα και  μόλις 1,5 ναυτικό μίλι από την Ανάβυσσο εκτιμάται ότι θα «επιστρατευτεί» στη μάχη για την ενίσχυση των δημόσιων ταμείων, εάν βέβαια υλοποιηθούν τα φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια που αφορούν τα 2.700 στρέμματα της ιστορικής νησίδας.

Όπως αναφέρει στο Capital.gr ο επικεφαλής της NAI Ktimatiki Μάικ Βασιλείου το νησί αποτελεί ένα από τα λιγοστά στη χώρα που διαθέτουν σήμερα «καθαρούς» τίτλους ιδιοκτησίας
.


"Στο παρελθόν, όταν είχε συμφωνηθεί να πουληθεί το νησί σε ισραηλινό όμιλο τουριστικών επενδύσεων, είχαν ληφθεί όλες οι απαραίτητες άδειες. Ωστόσο, η πώληση δεν πραγματοποιήθηκε επειδή ο πατέρας του Πέτρου Γιατράκου, του ιδιοκτήτη του νησιού απεβίωσε", επισημαίνει ο κ. Βασιλείου.

Κατά τον κ. Βασιλείου ο «Πάτροκλος» βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, λόγω των «ποιοτικών» χαρακτηριστικών του.

«Η θαλάσσια σύνδεση του νησιού με τις Κυκλάδες είναι εύκολη και η επιφάνειά του δεν είναι βραχώδης, όπως πολλών άλλων νησιών. Σήμερα στο νησί υπάρχουν τρία παλαιάς κατασκευής οικήματα, διαθέτει αμμώδεις παραλίες, τα 2.700 στρέμματα βρίσκονται εκτός σχεδίου, αλλά ο ΓΟΚ επιτρέπει την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη περίπου στο 10-20% αυτών» σημειώνει.

Βέβαια, δεδομένου ότι το νησί υπάγεται στην ευρύτερη ζώνη της Λαυρεωτικής υπάρχουν συγκεκριμένοι πολεοδομικοί περιορισμοί. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Βασιλείου, «σε κάθε περίπτωση ένα μεγάλο μέρος των 2.700 στρεμμάτων μπορεί να οικοδομηθεί».

Fast track

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της NAI Ktimatiki, η νησίδα «Πάτροκλος» θα μπορούσε να ενταχθεί στο νομοσχέδιο fast track, σε περίπτωση που το ύψος μιας πιθανής επένδυσης ξεπερνάει τα 200 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρει στο Capital.gr ο Πέτρος Γιατράκος, υπάρχουν επαφές με αριθμό επενδυτών. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Antoine Maalouf, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων MMC. Ο επιχειρηματίας που βρίσκεται από το 1970 στο τιμόνι της MMC -όπως είχε αποκαλύψει το Βloomberg- είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον πριν από περίπου μία τριετία για να αγοράσει το νησί, ωστόσο το εγχείρημα προσέκρουσε στην ελληνική γραφειοκρατία.

«Για να χτίσει κάποιος σε νησί απαιτούνται άδειες από πέντε διαφορετικά υπουργεία και φορείς, όπως τα υπουργεία Ναυτιλίας και Εθνικής Άμυνας, αλλά και οι οικείες νομαρχίες» αναφέρει ο κ. Βασιλείου.

Πόσο κοστίζει όμως, το ιστορικό νησί «Πάτροκλος»; 

Στο παρελθόν είχε τεθεί προς πώληση, κατά προσέγγιση έναντι 120 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η σημερινή του αξία παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, με την οικογένεια Γιατράκου να δεσμεύεται από συμφωνίες εμπιστευτικότητας που έχει υπογράψει με Ρώσους και Άραβες επενδυτές.

Πάντως, αυτή την περίοδο, οι ιδιοκτήτες του νησιού βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με επενδυτές του εξωτερικού.

Γιατί όμως, μέχρι σήμερα η ιστορική νησίδα δεν έχει πουληθεί; «Υπήρξαν προσφορές σε τιμές χαμηλότερες από τις ζητούμενες, ενώ η οικογένεια Γιατράκου επιδιώκει να υλοποιηθεί στο νησί μία επένδυση που να συνάδει με την ελληνική παραδοσιακή αρχιτεκτονική και κουλτούρα» αναφέρει ο κ. Βασιλείου.

dimitris.delevegos@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: