19 Μαρτίου 2011, 13:10
Συναρπαστική θα είναι απόψε η νύχτα καθώς θα απολαύσουμε την μεγαλύτερη και λαμπρότερη πανσέληνο των τελευταίων 18 χρόνων, με το φεγγάρι να βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από κάθε άλλη φορά!
Ερωτευμένοι ή μη, δεσμευμένοι ή μη, το θέαμα δεν πρέπει να το χάσετε! Η Σελήνη απόψε μπορεί να φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και μέχρι 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια κοινή πανσέληνο.
Η πανσέληνος θα είναι στην κορύφωσή της στις 20:10, ενώ η ανατολή της θα γίνει στις 18:34 και η δύση της στις 05:52 την αυγή.
Το φαινόμενο οφείλεται στο ότι το φεγγάρι θα είναι πιο κοντά στην Γη έπειτα από 18 ολόκληρα χρόνια, μετά δηλαδή και την 8η Μαρτίου 1993 οπότε και βρισκόταν στα 356.530 χιλιόμετρα.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η Σελήνη δεν περιφέρεται σε κυκλική αλλά σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, γι' αυτό η απόστασή της από τον πλανήτη μας αυξομειώνεται
Σύμφωνα με τις επιστημονικές μετρήσεις, όπως ανέφερε ο Κέβιν Χόρσμπουργκ από το βρετανικό Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας στο Λίβερπουλ, οι παλιρροϊκές επιρροές που ασκεί η Σελήνη στη Γη είναι περίπου 10% έως 15% ισχυρότερες στη διάρκεια ενός σεληνιακού περίγειου, όμως αυτό, όπως εξηγεί, δεν σημαίνει ότι οι παλίρροιες γίνονται πιο ψηλές σε ίδιο ποσοστό. Το πολύ, να ψηλώσουν κατά δύο έως τρία εκατοστά.
Πάντως, υπάρχουν και αρκετοί που υποστηρίζουν ότι το πλησίασμα της Σελήνης (που αυξάνει τη βαρυτική έλξη της στον πλανήτη μας) μπορεί να προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο, οι θεωρίες αυτές δεν έχουν τις απαραίτητες επιστημονικές αποδείξεις...
Σημειώνεται ότι από το φαινόμενο αυτό αυτοί που θα επηρεαστούν σύμφωνα με τα άστρα είναι όσοι είναι γεννημένοι στις 19 Μαρτίου, Ιουνίου, Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου…
Το μεγαλύτερο φεγγάρι των τελευταίων 18 ετών
Στη μικρότερη απόσταση των τελευταίων 18 ετών από τη Γη θα βρεθεί το Σάββατο η Σελήνη. Το ασυνήθιστο αυτό φαινόμενο ονομάζεται σεληνιακό περίγειο και έχει πυροδοτήσει ανησυχίες και έντονη φημολογία για μεγάλες φυσικές καταστροφές, αν και οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν στην πλειονότητά τους τις εν λόγω εικασίες ανυπόστατες.
Η απόσταση μεταξύ Σελήνης και Γης θα μειωθεί μόλις στα... 356.500 χιλιόμετρα, γεγονός που σημαίνει ότι το αυριανό φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο λαμπερό από ποτέ εφόσον ο ουρανός δεν είναι νεφελώδης. Στη διάρκεια του φαινομένου του περιγείου, η Σελήνη φαίνεται μέχρι 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη. Το φαινόμενο όμως είναι ακόμα πιο έντονο όταν συμπίπτει με πανσέληνο, όπως θα συμβεί αύριο.
Ο συνδυασμός της πανσελήνου με το σεληνιακό περίγειο συμβαίνει περίπου μια φορά κάθε δύο ή τρία χρόνια. Ωστόσο τόσο κοντά έχει να βρεθεί το φεγγάρι στη γη από το 1993…
Σεληνιακή περίγειος: Το φεγγάρι κοντά μας στις 19 Μαρτίου
Η εμπειρία του παρελθόντοςΑρκετοί ωστόσο είναι εκείνοι που σπεύδουν να συνδέσουν το φαινόμενο - γνωστό και ως σεληνιακό περίγειο – με φυσικές καταστροφές που είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια προηγούμενων κοντινών ταξιδιών της Σελήνης προς τη Γη
Συγκεκριμένα, αναφέρουν τις χρονιές 1955, 1974, 1992 και 2005, κατά τις οποίες ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν πλήξει τον πλανήτη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του τσουνάμι που τον Δεκέμβριο του 2004 είχε στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων στην Ινδονησία, λίγες μέρες πριν την εμφάνιση της τεράστιας Σελήνης στον νυχτερινό ουρανό τον Ιανουάριο του 2005.
Τι λένε έλληνες και ξένοι επιστήμονες
Οι καθηγητές Αστροφυσικής του Α.Π.Θ. Λουκάς Βλάχος και Νικόλαος Σπύρου, κάνουν λόγο περί ανοησιών και υποστηρίζουν πως ο κόσμος δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη τέτοιες τοποθετήσεις.
«Πρόκειται για μια μικρή ασήμαντη διαταραχή. Τίποτα απολύτως δε θα συμβεί. Μόνο περιφρόνηση μπορώ να έχω σ’ αυτούς που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, γιατί δείχνει αγραμματοσύνη και έλλειψη εμπιστοσύνης στην επιστήμη. Και να συνέβαινε κάτι τέτοιο, δε θα ήμασταν ατάραχοι αυτές τις μέρες. Θα μας απασχολούσε ιδιαίτερα», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο κ. Βλάχος. Από την πλευρά του ο κ. Σπύρου επισήμανε πως μπορεί η τροχιά της Σελήνης προς τη Γη να είναι ελλειπτική, αλλά αυτό δε συντρέχει καμία ανησυχία.
Αλλά και οι ξένοι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι το στενό φλερτ της Γης με τον δορυφόρο της δεν θα επηρεάσει τις ισορροπίες στον πλανήτη μας. " Δεν θα υπάρξουν σεισμοί ή εκρήξεις ηφαιστείων λόγω του φαινομένου, εκτός βέβαια και αν επρόκειτο έτσι κι αλλιώς να συμβούν" επισημαίνει ο ασ��ρονόμος Πιτ Γουίλερ από το Διεθνές Κέντρο Ραδιοαστρονομίας (ICRAR). "Αυτό που αναμένεται να παρατηρηθεί είναι η μεγαλύτερη από το συνηθισμένο άνοδος της στάθμης της παλίρροιας κατά τη διάρκεια του φαινομένου, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να είναι ανησυχητικό" προσθέτει.
Και ο αυστραλός αστρονόμος Ντέιβιντ Ρένεκε συμπληρώνει χαριτολογώντας: "Με λίγη προσπάθεια μπορεί κανείς να συνδέσει οποιαδήποτε φυσική καταστροφή με κάποιο αστρονομικό γεγονός".
Η σχέση παλίρροιας και Σελήνης.
Οι παλίρροιες παρατηρούνται κυρίως σε στενά περάσματα θαλασσών, ισθμούς, πορθμούς αλλά και στην ανοικτή θάλασσα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η στάθμη των νερών για 6 ώρες συνέχεια να ανεβαίνει και ύστερα πάλι για 6 ώρες να κατεβαίνει. Δηλαδή κάθε 24ωρο παρατηρούνται δύο ανυψώσεις και δύο ταπεινώσεις. Η άνοδος της στάθμης του νερού ονομάζεται πλημμυρίδα, η δε κάθοδος αμπώτη. Και τα δύο φαινόμενα μαζί αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας.
Το φαινόμενο της παλίρροιας προκαλείται κυρίως από τη Σελήνη. Η έλξη που ασκεί η Σελήνη πάνω στη Γη και συγκεκριμένα πάνω στο υγρό στοιχείο της, είναι 2,2 φορές μεγαλύτερη από την έλξη που ασκεί ο Ήλιος στο ίδιο στοιχείο. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι, ο Ήλιος μπορεί μεν να έχει 1.500.000 φορές περισσότερη μάζα από τη Σελήνη, βρίσκεται όμως σε απόσταση 375 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση που βρίσκεται η Σελήνη.
Με αυτό σαν δεδομένο, αν υποθέσουμε, ότι όλη η επιφάνεια της Γης ήταν αποκλειστικά υδάτινη, τότε με την επίδραση της έλξης της Σελήνης τα νερά θα μαζεύονταν περισσότερο προς το μέρος της Σελήνης και, όπως διδάσκει η Μηχανική των ρευστών, θα μαζεύονταν και στο διαμετρικά αντίθετο μέρος της Γης. Η δύναμη της βαρύτητας που ασκεί η Σελήνη στη Γη, έχει ως αποτέλεσμα το φαινόμενο της παλίρροιας.
Το πλησιέστερο προς τη Σελήνη σημείο απέχει 12.756 Κm (διάμετρος της Γης) λιγότερο από το αντιδιαμετρικό σημείο. Έτσι, οι δυνάμεις που ασκεί ο Σελήνη στα δύο αυτά σημεία και στο κέντρο της Γης είναι διαφορετικές. Η διαφορά αυτή είναι η αιτία που δημιουργεί το φαινόμενο της παλίρροιας.
Η σεληνιακή περίγειος από... αστρολογική πλευρά!
Η σεληνιακή περίγειος συμπίπτει με την πανσέληνο του μήνα και γίνεται στις 19 Μαρτίου στον άξονα Ιχθύων-Παρθένου. Το γεγονός επηρεάζει κυρίως όσους έχουν γεννηθεί γύρω στις 19 των μηνών Μαρτίου, Ιουνίου, Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου.
Μια σημαντική όψη που πραγματοποιείται είναι το τετράγωνο Δία-Πλούτωνα, που σύμφωνα με τους αστρολόγους είναι μία θέση που θα δημιουργήσει μεγάλο φανατισμό, σε βαθμό υπερβολής! Είναι πολύ πιθανό να δούμε κοινωνικές εξεγέρσεις σε όλο τον κόσμο που θα συνοδευτούν από ακραία γεγονότα.
Με δεδομένο ότι η 19η Μαρτίου ανήκει στα διαστήματα με "σελήvη εκτός πoρείας" όπως λένε εκείνοι που ασχολούνται με την αστρολογία, θα πρέπει να αναμένουμε μία δυσλειτουργία στην καθημερινότητά μας, ως προς γεγονότα που θα ξεκινήσουν αυτήν την περίοδο.
Καλό είναι να αποφύγουμε σημαντικές διαπραγματεύσεις, υπογραφές ή αιτήσεις αλλά και νέες σχέσεις, αφού το πιθανότερο είναι ότι θα καθυστερήσουν ή δεν θα εξελίχθουν ποτέ. Για όσους πιστεύουν στα ζώδια, οι αστρολόγοι λένε ότι τις ημέρες γύρω από την 19η Μαρτίου, τo αvθρώπιvo μυαλό δεv θα βρίσκεται και στην καλύτερη φάση... λειτoυργίας του!
Star.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου