LAVREOTIKI TV : ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ . ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ;

Watch live streaming video from lavriotv at livestream.com

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Το λόμπι (των σκουπιδιών) «καίγεται» για 5,6 δισ.


Έντυπη Έκδοση 

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΥΠΑΡΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ * 1,2 ΔΙΣ. Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Φωτιά στα σκουπίδια βάζουν οι επενδύσεις ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων που φέρνει την ερχόμενη δεκαετία ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων.


Το «λόμπι» που υποστηρίζει την καύση βάζει τα δυνατά του να κατοχυρώσει θέσεις έχοντας απέναντι όσους υποστηρίζουν ανακύκλωση-κομποστοποίηση, αλλά και ομάδες πολιτών, όπως οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής στην Κερατέα.
Με αφορμή την αντίσταση των κατοίκων για την κατασκευή του ΧΥΤΑ και το γεγονός ότι το έργο εκεί έχει ουσιαστικά κολλήσει, πραγματοποιήθηκε χθες η τρίτη (μέσα σε 18 μέρες) ημερίδα, διοργανωμένη από την Ομοσπονδία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ), την Περιφέρεια Αττικής και την ΤΕΔΚΝΑ.
Οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης και Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη δεν παρέστησαν τελικά στην εκδήλωση, ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός δεν έχει αναλάβει ακόμη τη σχετική αρμοδιότητα, οπότε ρόλο αλεξικέραυνου ανέλαβε ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Η. Λιακόπουλος. Με το που ανέβηκε στο βήμα ο κ. Λιακόπουλος, κάτοικοι της Κερατέας άρχισαν να διαμαρτύρονται ζητώντας να φύγουν τα ΜΑΤ και να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις. Το κλίμα εντάθηκε από τις διαμαρτυρίες και άλλων ομάδων εργαζομένων.
Τα κόμματα
Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης αποχώρησε συνοδευόμενος από το φρουρό του. για να επιστρέψει αργότερα. όταν τα πνεύματα ηρέμησαν.
Οταν πήρε πάντως το λόγο να μιλήσει, αναφέρθηκε περισσότερο στην προχθεσινή αιματηρή επίθεση κατά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ. ζητώντας από τους κατοίκους να μη δαιμονοποιούν όσους εκτελούν εντολές. Εμμέσως ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) και από τους πολιτικούς «να μη φοβούνται τις αποδοκιμασίες»... Κατηγόρησε και το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι άλλα λέει η κυβέρνηση και άλλα ο εκπρόσωπος του κόμματος, Λάμπρος Μίχος, που είχε προηγουμένως μιλήσει λέγοντας ότι συμφωνεί με τις θέσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ, δηλαδή κόντρα στον περιφερειακό σχεδιασμό.
Καθαρά υπέρ της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων με καύση τάχθηκε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λ. Αυγενάκης. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας ζήτησε αποχώρηση των ΜΑΤ και αλλαγή του ΠΕΣΔΑ. Την ανάγκη κατάργησης του ΠΕΣΔΑ έθεσαν επίσης οι Οικολόγοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Αλ. Αλαβάνος, που ζήτησε από τον Γ. Σγουρό να φέρει το θέμα στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο κατονομάζοντας ευθέως τα συμφέροντα του ομίλου Μπόμπολα.
Το ΚΚΕ, μέσω του Σ. Χαλβατζή, επανέφερε την πρόταση για μεταφορά των σκουπιδιών εκτός Αττικής και ο Αδωνις Γεωργιάδης από τον ΛΑΟΣ μίλησε για την τεχνολογία αεριοποίησης πλάσματος...
Για αρχαιολογικό έγκλημα αν γίνει ΧΥΤΑ στην Κερατέα μίλησε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κ. Λεβαντής, ενώ τον λόγο πήρε και ο δήμαρχος Φυλής Δ. Μπουραΐμης, λέγοντας ότι έχει υποσχεθεί να κλείσει η εκεί χωματερή, που τώρα δέχεται και τα σκουπίδια της Κερατέας.
Τις θέσεις του ότι ο ΠΕΣΔΑ που έγινε στη δεκαετία του '90 είναι εκτός κοινοτικών οδηγιών, δαπανηρός και περιβαλλοντικά επικίνδυνος επανέλαβε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αλ. Οικονομόπουλος, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις θα φτάσουν τα 5,6 δισ., ενώ υπάρχει λύση με μηχανική επεξεργασία και κομποστοποίηση που δεν ξεπερνά το 1,2 δισ.
Ενεργειακή αξιοποίηση
Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων Ε. Καλογήρου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΛΕΚΤΩΡ Θ. Κατρής και ο μελετητής Α. Λουκάτος, παρουσιάζοντας διαφάνειες με γυαλιστερά εργοστάσια καύσης κάτω από γαλανούς ουρανούς. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, δίπλα σε κάθε ΧΥΤΑ θα λειτουργεί εργοστάσιο επεξεργασίας, από το οποίο θα προκύπτει το υλικό SRF, που χρησιμοποιείται ως υλικό καύσης. Οι οικολογικές ενώσεις αντιτάσσουν μέτρα περιορισμού των απορριμμάτων με περισσότερη ανακύκλωση-επαναχρησιμοποίηση και αποφυγή της καύσης με κομποστοποίηση. 
enet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: