LAVREOTIKI TV : ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ . ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ;

Watch live streaming video from lavriotv at livestream.com

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Θα αυξήσουν την τιμή του νερού με πρόσχημα την σπατάλη του, για να το ιδιωτικοποιήσουν.


ΕΥΔΑΠ
Ισχυροποιείται, για να παραδοθεί στους ιδιώτες
Ημερίδα της ΕΥΔΑΠ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νερού
Την «ανταγωνιστικότητα» της ΕΥΔΑΠ, πληρώνουν ήδη οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες
Η εμπορευματοποίηση του νερού αποτελεί κορυφαία πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται η ισχυροποίηση της ΕΥΔΑΠ, με την επέκταση των δραστηριοτήτων της, ώστε στη συνέχεια να παραδοθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα ως ένας μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος, στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας που χρυσοπλήρωσε τις υποδομές της και χρυσοπληρώνει το νερό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μήνυμά του για τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Νερού ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας, ανάφερε πως «η ΕΥΔΑΠ οφείλει να κατακτήσει την ταυτότητα μιας δυναμικής και ανταγωνιστικής επιχείρησης όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά πανελλαδικά και σε διεθνές επίπεδο»!
Το σχέδιο της κυβέρνησης για να καταστήσει ακόμη πιο ανταγωνιστική και κερδοφόρα την ΕΥΔΑΠ, προβλέπει τους εξής στόχους, όπως ανάφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Ν. Μπάρδης, σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε χτες η επιχείρηση: Η επέκταση των δραστηριοτήτων της ύδρευσης και αποχέτευσης στα νησιά του Αιγαίου. Η ανάληψη προγραμμάτων ύδρευσης και αποχέτευσης στο εξωτερικό. Η επαναχρησιμοποίηση του νερού από το βιολογικό καθαρισμό της Ψυττάλειας για βιομηχανική χρήση στις ζώνες του Πειραιά και του Περάματος και για άρδευση στους ορεινούς όγκους της Αττικής και στο παραλιακό μέτωπο.
Στην ίδια εκδήλωση, η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ δήλωσε ότι αυτό είναι θέμα των υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών, συμπληρώνοντας ότι για λόγους ασφαλείας τα δίκτυα νερού θα πρέπει να είναι δημόσια, μην αποκλείοντας δηλαδή η διαχείριση και εκμετάλλευσή τους να ανατεθεί σε ιδιώτες. Η υπουργός, κατά τα άλλα, αναφέρθηκε εκτενώς στην εφαρμογή της οδηγίας πλαίσιο της ΕΕ για τα νερά στη χώρα μας. Η οδηγία αυτή, όπως είναι γνωστό, με πρόσχημα το «περιβαλλοντικό κόστος» και τον περιορισμό της σπατάλης επιβάλλει περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις των φορέων διαχείρισης νερού, αλλά και αυξήσεις στην τιμή του νερού ύδρευσης και άρδευσης (π.χ. με την επιβολή υδρόμετρων στα χωράφια). Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η εκπόνηση Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής της χώρας, που σύμφωνα με την υπουργό θα είναι έτοιμα σε ένα χρόνο.
Η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ απέκλεισε για φέτος αυξήσεις στα τιμολόγια νερού (άλλωστε έχουν αυξηθεί κατά 150% τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία), ενώ έκαναν γνωστό ότι 350.000 ακίνητα, δηλαδή το ένα στα έξι στην Αττική έχει μηδενική κατανάλωση νερού, γεγονός που παραπέμπει στα χιλιάδες κλειστά διαμερίσματα και στα συνεχή «λουκέτα» στα μαγαζιά.
rizospastis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: