LAVREOTIKI TV : ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ . ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ;

Watch live streaming video from lavriotv at livestream.com

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΚΑ κ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ.

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες από τη συνάντηση, σε σχέση με την αλλαγή χωροθέτηση του ΧΥΤΑ αλλά και για το κατά πόσο γίνεται αποδεκτή από την κ. Μπιρμπίλη η τεχνολογία που ο Δήμος προτείνει να εφαρμοστεί στη διαχείριση των σκουπιδιών . Φαίνεται ότι καλό κλίμα επικράτησε στην συνάντηση που διήρκεσε 2,5 ώρες (!!!) και ορίστηκε νέο ραντεβού για την επόμενη Τετάρτη 4 Μαΐου. 
Σύμφωνα με την τηλεόραση του ΣΚΑΙ η κ. Μπιρμπίλη παρουσιάστηκε ως ο μοναδικός διαπραγματευτής από πλευράς της κυβέρνησης πράγμα που αν ισχύει βάζει στο περιθώριο (;) τον κ. Ραγκούση που είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος για τον Περιφερειακό σχεδιασμό. Επιπλέον κανείς δε γνωρίζει με ποιο τρόπο θα διευθετηθεί η συμμετοχή της Περιφέρειας (Σγουρός) επί του θέματος, η οποία με βάση το Νόμο αναλαμβάνει αρμοδιότητα από 1-7-11.  Όπως καταλαβαίνετε ο κίνδυνος να αποδειχθεί το εγχείρημα διαλόγου ένα φιάσκο κυρίως από πλευράς της κυβέρνησης και δευτερεύοντος από πλευράς Δήμου, δεν έχει εξαλειφθεί.   
Μια καλή για εμάς ένδειξη αποτελεί η δήλωση του Δημάρχου, ότι ο αγώνας αυτός φαίνεται ότι θα αλλάξει συνολικά τον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών στη χώρα. Μέχρι εδώ είμαστε σύμφωνοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς αγωνιστήκαμε . Απ' εδώ και πέρα αναμένουμε να δούμε την κατεύθυνση που θα πάρει  αυτή η αλλαγή ... 
Για να μην υπάρχουν οι οποιεσδήποτε σκιές και αντικρουόμενες πληροφορίες  ως προς τη διαδικασία διαλόγου, τους συμμετέχοντες και την πρόταση που κατατέθηκε στην ΥΠΕΚΑ, θεωρούμε αυτονόητη την ενημέρωση από πλευράς τουλάχιστον Δήμου  των κατοίκων, όχι απλά με ένα δελτίο τύπου αλλά με την σε βάθος παρουσίαση των θετικών και αρνητικών πτυχών της. 
Παρακάτω παραθέτουμε δημοσιεύματα που αφορούν πτυχές της αλήθειας για τον απογευματινό διάλογο.


Άνοιξε επιτέλους ο δρόμος για οριστική λύση.

Αποκλείστηκε από τη νέα χωροθέτηση το Οβριόκαστρο!
Οι πρώτες γερές βάσεις ουσιαστικού διαλόγου για μια μοντέρνα μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων, τέθηκαν στην πρώτη συνάντηση συνεργασίας που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, μεταξύ της υπουργού κ. Τίνας Μπιρμπίλη και εκπροσώπων του Δήμου Λαυρεωτικής.
Το Οβριόκαστρο, ως σημείο χωροθέτησης οποιασδήποτε εργοστασιακής δραστηριότητας τέθηκε οριστικά εκτός ατζέντας, δικαιώνοντας τον σκληρό αγώνα που έδωσαν επί 130 ημέρες οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής. Η αρχαιολογική περιοχή του Οβριοκάστρου, θα συνεχίσει να αποτελεί χώρο αναψυχής και πολιτισμού για τους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή της Λαυρεωτικής, θα πρέπει να γίνει με σύγχρονη τεχνολογικά μέθοδο και όχι με αυτή των ΧΥΤΑ, μέθοδο ξεπερασμένη και ιδιαίτερα ρυπογόνα που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση ολόκληρης της Ανατολικής Αττικής. Μια εφιαλτική προοπτική που ευτυχώς η σθεναρή αντίσταση των κατοίκων δεν επέτρεψε να υλοποιηθεί.
Η υπουργός Περιβάλλοντος είδε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ολοκληρωμένη πρόταση των κατοίκων και φορέων της Λαυρεωτικής, για την κατασκευή σύγχρονου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο ΒΙΟΠΑ της Κερατέας, όπου έχει εξευρεθεί από πλευράς του δήμου αλλά και του φορέα διαχείρισης ο κατάλληλος χώρος για την υλοποίησή του.

Η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών ορίστηκε για την προσεχή Τετάρτη, όπου και θα αποτυπωθούν στο χαρτί όλες οι αλλαγές και οι οριστικές προτάσεις για την νέα μορφή διαχείρισης των απορριμμάτων στην Λαυρεωτική, η οποία και θα είναι μέθοδος κοινά αποδεκτή μεταξύ πολιτείας και κατοίκων.

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Μπιρμπίλη – Δήμου Λαυρεωτικής

Γιώργος Κεραμιτζόγλου
28/04/2011 | 20:54
Τελευταία Ενημέρωση 

20:54 28/04/2011

Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε αργά την Πέμπτη απόγευμα η σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος μεταξύ της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη και της δημοτικής αρχής Λαυρεωτικής για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κερατέα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες για τα απορρίμματα που θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την άλλη Τετάρτη.

Πάντως, δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την αλλαγή της χωροθέτησης για τη δημιουργία εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στη Βιομηχανική Περιοχή Κερατέας. 


Δεν απορρίπτει η T.Μπιρμπίλη την αλλαγή χωροθέτησης του ΧΥΤΥ στην Κερατέα

Στροφή (;) της κυβέρνησης


Η υπουργός Περιβάλλοντος εμφανίστηκε θετική στο ενδεχόμενο αλλαγής θέσης του ΧΥΤΥ Κερατέας κατά τη συνάρτηση που είχε το απόγευμα της Πέμπτης με τους εκπροσώπους του Δήμου Λαυρεωτικής.


Όπως μετέδωσε το Mega, η υπουργός δήλωσε ότι μπορεί να συζητήσει μία αλλαγή της θέσης του ΧΥΤΥ.

Η συνάντηση διάρκειας άνω των 2 ωρών έγινε σε καλό κλίμα ανάμεσα στην υπουργό και τον δήμαρχο Λαυρεωτικής, Κωνσταντίνο Λεβαντή, επικεφαλής επιτροπής κατοίκων της περιοχής.

Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν ξανά την επόμενη Τετάρτη, 4 Μαΐου.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι η επιτροπή θα κατέθετε στην υπουργό πρόταση για την κατασκευή ολοκληρωμένου σύγχρονου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων (με τη μέθοδο της αεριοποίησης), για τις ανάγκες των δήμων Λαυρεωτικής - Σαρωνικού.

Ο διατιθέμενος από το δήμο χώρος βρίσκεται στο Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέχρι τέλος Μαΐου μπορεί να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία της ανοιχτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος και στη συνέχεια να προχωρήσει η κατασκευή του έργου.

Η επιτροπή των κατοίκων επισήμανε πάντως ότι αυτό απαιτεί αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού.



Συζητάει τις προτάσεις των κατοίκων της Κερατέας η Μπιρμπίλη

Λίγα λεπτά πριν τις 9 μ.μ. ολοκληρώθηκε η συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, με φορείς και κατοίκους της Κερατέας.

Η υπουργός εμφανίστηκε διατεθειμένη να συζητήσει την πρόταση του Δήμου, για δημιουργία εγκατάστασης επεξεργασίας απορριμάτων σε ακίνητο μέσα στο Βιοτεχνικό Πάρκο Κερατέας. Η μονάδα αυτή θα επεξεργάζεται απορρίμματα των Δήμων Λαυρεωτικής (όπου ανήκει και η Κερατέα) και Σαρωνικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη συνάντηση.
Σημειώνεται πως η συζήτηση Μπιρμπίλη - κατοίκων Κερατέας, έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού ενώ δεν συμμετείχε ο Γ. Ραγκούσης.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=271133 

Παρακάτω παραθέτουμε βίντεο από τη σημερινή παρουσία του Σγουρού στην Πρωινή ενημέρωση της ΝΕΤ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: