LAVREOTIKI TV : ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ . ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ;

Watch live streaming video from lavriotv at livestream.com

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ανακοίνωση της Κ.Ο. Μεσογείων – Λαυρεωτικής του ΚΚΕ για διαχείριση λυμάτων.


Λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση :

Για την διαχείριση των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής

Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ, η φτωχή αγροτιά, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών που κατοικούν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής βιώνουν εδώ και δεκαετίες μια αφόρητη κατάσταση. Η διαχρονική αντιλαϊκή επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα καθώς και η όξυνση των προβλημάτων διαβίωσης στις πόλεις έχουν την ίδια αιτία που είναι η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο λαός αδυνατεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες που αφορούν τόσο την σταθερή δουλειά, όσο και τα δικαιώματά του στην φθηνή ή δωρεάν σύγχρονη κατοικία με υποδομές, στη δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας, παιδείας, συγκοινωνιών, αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής. Και όλα αυτά την ώρα που παράγεται τεράστιος πλούτος που ενθυλακώνεται από τους καπιταλιστές στις τράπεζες της Ελβετίας και του υπόλοιπου κόσμου, ενώ το αστικό κράτος αυξάνει το χρέος του εξ αιτίας των φοροαπαλλαγών, των χρηματοδοτήσεων και των κινήτρων που παρέχει στο μονοπωλιακό κεφάλαιο.

Οι ελλείψεις σε υποδομές αποχέτευσης και επεξεργασίας των λυμάτων στην Αττική είναι τραγικές. Το 90% της Ανατολικής Αττικής (το σύνολο των Μεσογείων), τα Μέγαρα, το Θριάσιο Πεδίο εξυπηρετούνται με βόθρους. Οι συνέπειες σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων είναι πολλές και σοβαρές: επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος, ανεξέλεγκτη απόρριψη λυμάτων σε ρέματα ακόμα και σε υδροβιότοπους, ρύπανση των υπόγειων νερών, και των ακτών. Η όξυνση του προβλήματος δεν οφείλεται στην ανικανότητα κάποιας κυβέρνησης. Οι αιτίες του προβλήματος είναι συγκεκριμένες:
Ο σχεδιασμός των δημόσιων έργων υποδομής, οι προτεραιότητες και ο τρόπος χρηματοδότησής τους δεν γίνονται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες σε αποχέτευση, αντιπλημμυρικά, εφαρμογή σχεδίου πόλης, σχολικά κτίρια, κέντρα υγείας, βρεφον. σταθμοί, κ.λπ., αλλά με κριτήριο την εξασφάλιση κέρδους για το μεγάλο κεφάλαιο. Ο προσανατολισμός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπέρ του κεφαλαίου είναι η αιτία των καθυστερήσεων στην κατασκευή κοινωφελών υποδομών, γιατί στόχος της πολιτικής τους είναι τα όποια έργα υλοποιηθούν να εξασφαλίζουν τη δημιουργία νέου πεδίου κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες που θα εμπλακούν στην κατασκευή και λειτουργία τους. Αυτό το στόχο υπηρετεί η ανάθεση της ευθύνης κατασκευής και λειτουργίας υποδομών στους Δήμους. Σημαντικό ρόλο στην προώθηση του αντιλαϊκού αυτού στόχου παίζει η ιδιωτικοποιημένη ΕΥΔΑΠ, που με κατά παραγγελία μελέτες χωροθέτησης και κατασκευής των ΚΕΛ, προωθεί την κυβερνητική επιλογή για ιδιωτικοποίηση των σχετικών υποδομών με οδυνηρές συνέπειες από την επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών με υπέρογκα τέλη σύνδεσης στο δίκτυο και εξοντωτικά τέλη χρήσης αποχέτευσης καθώς και καταστροφικές επιβαρύνσεις στο περιβάλλον.
● Η διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ότι ποτέ δεν εφάρμοσαν μια πολιτική οργανωμένης λαϊκής στέγης, με παροχή φθηνής, ασφαλούς και σύγχρονης κατοικίας, όπου θα προηγείται η σχεδιασμένη πολεοδόμηση στις καθορισμένες οικιστικές ζώνες και η κατασκευή υποδομών (ύδρευσης, αποχέτευσης, ρυμοτομίας, οδοποιίας, ηλεκτροδότησης) θα ολοκληρώνεται πριν αρχίσει η χρήση των κατοικιών και των υπολοίπων υποδομών. Αντίθετα αυτό που προώθησαν είναι η χρήση της γης ως εμπόρευμα. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ευθύνονται για τον πολυκερματισμό της γης, τις συχνές αλλαγές χρήσης γης και των συντελεστών δόμησης, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα κέρδη του κεφαλαίου, σε συνεργασία με συγκεκριμένα επιμέρους συμφέροντα (καταπατητές, οικοδομικοί συνεταιρισμοί κτλ). Άρα αυτοί έχουν ακέραια την ευθύνη για την άναρχη δόμηση και την έλλειψη των βασικών υποδομών.
● Η σκόπιμη αδιαφορία και η καθυστέρηση των κυβερνήσεων στην εφαρμογή μέτρων αυστηρής χωροθέτησης των βιομηχανικών ζωνών και ελέγχου των βιομηχανικών λυμάτων. Η εγκληματική ανοχή που έδειξαν στην ασυδοσία των περισσότερων βιομηχανιών να ρυπαίνουν με τα ανεπεξέργαστα ή ημιεπεξεργασμένα υγρά τους απόβλητα τα ρέματα και τον υδροφόρο ορίζοντα..
☛ Οι δημοτικές αρχές και οι συναινετικές δημοτικές παρατάξεις έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί:
Συμβάλλουν ουσιαστικά στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, διότι δεν θίγουν την υποχρέωση του κράτους να χρηματοδοτήσει ολοκληρωμένα την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου, του 3βάθμιου καθαρισμού των λυμάτων και των εγκαταστάσεων αξιοποίησης των υγρών και στερεών προϊόντων του ΚΕΛ. Αποδέχονται, με εργαλείο τον «Καλλικράτη», την μετάθεση της κυβερνητικής ευθύνης και την ανάληψη αρμοδιότητας για κατασκευή Αποχετευτικών Δικτύων και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ). Αρμοδιότητα την οποία θα εκχωρήσουν στους επιχειρηματίες των κατασκευών, αφού με τα ανεπαρκή κονδύλια του ΕΣΠΑ θα επιβληθεί ως «αναγκαία» η κερδοσκοπική είσοδος των επιχειρηματιών, όχι μόνο στην κατασκευή αλλά και στην
λειτουργία των υποδομών αυτών.
Προβάλλουν ως «λύση» να διαχειριστεί ο κάθε δήμος τα δικά του λύματα, επιλογή που εξυπηρετεί τη στρατηγική της κυβέρνησης να μεταθέσει τις μεν ευθύνες στους δήμους, το δε κόστος στις λαϊκές οικογένειες. Επιπλέον, η διασπορά μικρότερων ΚΕΛ ανά Δήμο σε όλη την έκταση της Ανατολικής Αττικής θα συνεπάγονταν πρόσθετες επιπτώσεις : Δέσμευση μεγαλύτερης αθροιστικά έκτασης γης, δυσμενέστερους όρους ασφαλούς λειτουργίας λόγω μικρής κλίμακας, αδυναμία επίτευξης στην πράξη της τριτοβάθμιας επεξεργασίας, απαραίτητης στην Αν. Αττική, δυσχερής κατασκευή και λειτουργία του απαραίτητου δικτύου αγωγών άρδευσης λόγω του μεγάλου αριθμού σημείων εισαγωγής στο γενικό δίκτυο άρδευσης δεδομένου ότι οι αρδεύσιμες εκτάσεις είναι περιορισμένες σε κάθε δήμο ξεχωριστά. κ.ά. Ευθύνες έχουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «Οικολόγοι» που στηρίζουν αυτό τον προσανατολισμό που εξυπηρετεί την στρατηγική της κυβέρνησης και την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Η Πρόταση του ΚΚΕ για τη Διαχείριση των Λυμάτων της Ανατολ. Αττικής
1) Το συνολικό αντικείμενο της διαχείρισης των λυμάτων να εκτελείται από κοινού με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του υδατικού διαμερίσματος της Αττικής από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Διαχείρισης στη θέση της ιδιωτικοποιημένης ΕΥΔΑΠ ΑΕ που πρέπει να καταργηθεί. Ο Φορέας αυτός θα αξιοποιεί το σύνολο των υδάτινων πόρων αλλά και των υγρών προϊόντων των ΚΕΛ με αγωγούς μεταφοράς για την χρησιμοποίηση τους για άρδευση, πυρόσβεση και, υπό προϋποθέσεις, εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, αποφεύγοντας την απώλειά τους στη θάλασσα. Θα διαχειρίζεται με ασφάλεια και θα αξιοποιεί την χωνεμένη και αφυδατωμένη λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού, καθώς και το παραγόμενο κατά τη χώνευση βιοαέριο. Στα πλαίσια της λειτουργίας του θα αξιοποιούνται οι δυνατότητες του κεντρικού σχεδιασμού και η εξέλιξη της τεχνολογίας σε όφελος του λαού και όχι για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα θα ελέγχει αυστηρά τις εκροές των βιομηχανικών αποβλήτων που πρέπει να καθαρίζονται με ευθύνη και δαπάνη των επιχειρήσεων και να μην αναμειγνύονται με τα αστικά λύματα.
2) Η ολοκληρωμένη χρηματοδότηση της μελέτης, της κατασκευής και της λειτουργίας του αποχετευτικού δικτύου και των ΚΕΛ είναι υποχρέωση της κυβέρνησης, που πρέπει να διαθέσει όλους τους απαραίτητους κεντρικούς πόρους για να αποφευχθούν πολύχρονες καθυστερήσεις, πανωπροίκια εργολάβων και καταστρεπτικές συνέπειες για την Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον.
3) Ο αποκλεισμός των επιχειρηματιών από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων είναι απόλυτα επιβεβλημένος. Η επικράτηση της κερδοσκοπικής λογικής μέσα από τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ή μέσα από «Συμβάσεις Παραχώρησης» θα επιδεινώσει τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, θα επιβαρύνει οικονομικά τις λαϊκές οικογένειες με τα υπέρογκα μηνιαία τέλη αποχέτευσης και θα απαγορεύσει τον οποιοδήποτε λαϊκό έλεγχο σωστής λειτουργίας. Η πείρα το έχει αποδείξει στην πράξη (Αεροδρόμιο-Αττική οδός -Εθνικές οδοί).
4) Η χωροθέτηση των ΚΕΛ που θα εξυπηρετήσουν την Ανατολική Αττική αποτελεί κυβερνητική ευθύνη, πρέπει να είναι αποτέλεσμα τεκμηριωμένης μελέτης με επιστημονικά κριτήρια, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης των υδάτινων πόρων στο υδατικό διαμέρισμα της Αττικής. Το κάθε ΚΕΛ πρέπει να καλύπτει το μεγαλύτερο κατά το δυνατόν αριθμό οικισμών. Μεταξύ των κριτηρίων χωροθέτησης ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί σε αυτά, που συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της όποιας όχλησης από την λειτουργία του ΚΕΛ, όπως: η απόσταση από οικισμούς, η φυσική απόκρυψη, η επικρατούσα κατεύθυνση των τοπικών ανέμων κ.ά.
Για μια ολοκληρωμένη, φιλολαϊκή λύση στο πρόβλημα, είναι απαραίτητο το συνολικό έργο μελέτης-κατασκευής των αποχετευτικών δικτύων, των ΚΕΛ και των εγκαταστάσεων αξιοποίησης των προϊόντων τους σε όλη τη χώρα, μαζί και στην Ανατολική Αττική, να εκτελείται από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Κατασκευής Έργων, που θα είναι αρμόδιος για την κατασκευή όλων των κοινωφελών υποδομών (δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.)
♦ Καλούμε τους φορείς του λαϊκού κινήματος να διεκδικήσουν την κατασκευή ολοκληρωμένου συστήματος αποχετευτικών δικτύων, μονάδων τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων και εγκαταστάσεων αξιοποίησης των προϊόντων των ΚΕΛ, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ο αγώνας για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να ενταχθεί στην γενικότερη λαϊκή πάλη για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που οδηγεί τον λαό στην πτώχευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: