LAVREOTIKI TV : ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ . ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ;

Watch live streaming video from lavriotv at livestream.com

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Όταν η Κερατέα λειτουργεί ως ... άλλοθι, με γραμμή Καστανίδη !


“Οι αστυνομικοί ήταν επί 4 μήνες σε συγκρούσεις στην Κερατέα δεχόμενοι μολότοφ, είναι άνθρωποι και αυτοί, που έχουν αντοχές», είπε πριν από λίγες μέρες ο Καστανίδης στην Πρωινή Γραμμή του Σκάι. 


Και το μήνυμα το πήραν αυτοί που τους βολεύει και το κάνουν σημαία :  


Για το γεγονός ότι τα ΜΑΤ έστειλαν ένας νέο στην εντατική και πολλούς άλλους στα νοσοκομεία φταίει αγώνας των κατοίκων της Λαυρεωτικής κατά των συμφερόντων. 

Το μήνυμα τους λοιπόν προς ελληνική κοινωνία είναι :
Μην διακδικήτε, για να μην σας ανοίγουμε τα κεφάλια, μιας και έχουμε και τα νεύρα μας  !  

Αμεταμέλητοι !!!  


Η βία στο Κέντρο

Η ΕΛ.ΑΣ. σε νευρική κρίση διαρκείας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΡΑΔΕΛΗΣ , svradelis@dolnet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 14 Μαΐου 2011
«Στο Σώµα υπάρχει αγανάκτηση για πολλούς λόγους.  Αυτή όµως δεν πρέπει να εκτονώνεται στους πολίτες.  Δυστυχώς πολλές φορές συνάδελφοι από την πίεση των  γεγονότων δεν ανταποκρίνονται στον ρόλο τους και  καταφεύγουν σε άχρηστη επίδειξη βίας», λένε αστυνοµικοί

Οι αστυνοµικοί, όπως φάνηκε την περασµένη Τετάρτη, «ξέχασαν» τονεπαγγελµατισµό τους και λειτούργησαν σαν «µπαχαλάκηδες διαδηλωτές». Η αστυνοµική αυθαιρεσία, σύµφωνα µε υψηλόβαθµους και χαµηλόβαθµους αστυνοµικούς, οφείλεται σε συγκεκριµένους λόγους και πολιτικές αποφάσεις

Τα δύο πρόσωπά της έδειξε η Ελληνική Αστυνοµία. Σχεδόν ταυτόχρονα µε την εξιχνίαση του µακελειού στον Ρέντη που επιτεύχθηκε µε µεθοδικότητα και συνεργασία µεταξύ των υπηρεσιών της, η κοινή γνώµη έγινε µάρτυρας σκηνών απίστευτης βίας από αστυνοµικούς εις βάρος διαδηλωτών στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία της περασµένης Τετάρτης.

«Η αστυνοµική αυθαιρεσία έχει ονοµατεπώνυµο και το πρόβληµα της Αστυνοµίας είναι κυρίως πολιτικό», υποστηρίζουν οι αστυνοµικοί. Η...

νευρική κρίση διαρκείας που φαίνεται να περνάει η ΕΛ.ΑΣ., σύµφωνα µε υψηλόβαθµους και χαµηλόβαθµους αστυνοµικούς, οφείλεται σε συγκεκριµένους λόγους και πολιτικές αποφάσεις, ενώ ειδικά για τα όσα συµβαίνουν το τελευταίο διάστηµα πολλοί ρίχνουν το «ανάθεµά» τους και στην Κερατέα!

Οι αστυνοµικοί, που έχουν υποστεί τα µέτρα του Μνηµονίου σαν όλους τους δηµοσίους υπαλλήλους, όπως φάνηκε την περασµένη Τετάρτη, «ξέχασαν» τον επαγγελµατισµό τους και λειτούργησαν σαν «µπαχαλάκηδες διαδηλωτές» της αντίπερα όχθης.

«Οι εντολές για το τι θα κάνουν οι αστυφύλακες των ΜΑΤ που αντιµετωπίζουν τους διαδηλωτές έρχονται από ψηλά. Υπάρχει το κέντρο επιχειρήσεων όπου βρίσκονται αρκετοί ανώτεροι αξιωµατικοί, ενώ συνεχώς βρίσκονται εκεί και εισαγγελείς που παρακολουθούν το τι γίνεται», υποστηρίζει ο ∆ηµήτρης Γεωργατζής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Αξιωµατικών της Αστυνοµίας. (ΠΟΑΞΙΑ). Εντολές για αυτοσυγκράτηση και σεβασµό στα δικαιώµατα των διαδηλωτών άλλωστε έδωσε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής.

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ. Οπως υποστηρίζει ο κ. Γεωργατζής, εδώ και έξι µήνες έχει µείνει αναπάντητη η έκκληση της ΠΟΑΞΙΑ να γίνει επιπλέον εκπαίδευση στους αστυνοµικούς των ΜΑΤ. «Στο Σώµα υπάρχει αγανάκτηση για πολλούς λόγους. Αυτή όµως δεν πρέπει να εκτονώνεται στους πολίτες. ∆υστυχώς, πολλές φορές συνάδελφοι από την πίεση των γεγονότων δεν ανταποκρίνονται στον ρόλο τους και καταφεύγουν σε άχρηστη επίδειξη βίας», επισηµαίνει ο κ. Γεωργατζής.

«Περνάω πολλές ώρες µε τα νέα παιδιά των ΥΑΤ για να τους εξηγήσω πώς πρέπει να συµπεριφερθούν σε µια κατάσταση δύσκολη. Σίγουρα απαιτούνται ατσάλινα νεύρα να µην ξεφύγεις όταν γίνεσαι ο στόχος 30 - 50 ατόµων που πετούν πάνω σου µολότοφ, πέτρες, ξύλα και ξέρεις πως αν πέσεις ίσως να µην ξανασηκωθείς», λέει στα «ΝΕΑ» αστυνοµικός µε διαδροµή 15 ετών στις πράσινες φόρµες των ΥΑΤ. Καθηµερινά προσπαθεί να «καλµάρει» τους νεαρούς συναδέλφους του.

«Με ρωτούν και έχουν και δίκιο. Οταν καθόµαστε παθητικοί για να µη διαταράξουµε το κλίµα, µας κατηγορούν πως δεν κάνουµε τίποτα. Αν κάνουµε, πάλι εκτεθειµένοι βρισκόµαστε. Ποια είναι επιτέλους η µέση λύση; Γι’ αυτό λέµε πως το πρόβληµα της Αστυνοµίας είναι πρώτα από όλα πολιτικό.

Ας αποφασίσουν επιτέλους τι Αστυνοµία θέλουν», υποστηρίζει.

«Παρατηρήθηκαν ακρότητες και αυτό δεν µπορεί να το αµφισβητήσει κανείς. ∆υστυχώς υπάρχουν ορισµένοι “ανεγκέφαλοι” µέσα στα ΜΑΤ και θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν πως υπάρχουν όρια όταν γίνεται µια επιχείρηση», απαντούν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που θεωρούν πως δεν υπάρχει συνολικό πρόβληµα στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά ατοµικές προβληµατικές συµπεριφορές που κάνουν κακό στο σύνολο της Αστυνοµίας. «Στην υπόθεση του Αλέξη Γρηγορόπουλου η Αστυνοµία πλήρωσε την αντιεπαγγελµατική συµπεριφορά δύο ειδικών φρουρών. Την Τετάρτη παραλίγο να γίνει το ίδιο», λένε εξοργισµένοι. «Οποιος δεν µπορεί να συγκρατήσει τα νεύρα του ή θεωρεί πως αµείβεται λίγο γι’ αυτό που κάνει έχει και άλλες επιλογές. Σίγουρα δεν είναι επιλογή να χτυπάς µε την µπότα σου στο κεφάλι πεσµένο διαδηλωτή στο έδαφος». 
«ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΜΑΣ».

 «Στην Κερατέα έσπασαν τα νεύρα µας. Αυτή τη στιγµή υπάρχουν36 τραυµατίες συνάδελφοί µας από εκεί. Αλλος µε σπασµένο πόδι, άλλος µε εγκαύµατα στον αυχένα και στο πρόσωπο από µολότοφ. Για 4 µήνες επί 12 ώρες, αν ήµασταν τυχεροί, γιατί συχνά χτυπούσαµε και 18ωρα, βρισκόµασταν εκεί να φυλάµε δύο µηχανήµατα. Καθηµερινά ακούγαµε πως η Κερατέα δεν ήταν αστυνοµικό θέµα και τελικά εµείς µόνο την πληρώσαµε. Πάµε µετά στα γήπεδα. Πάλι ξύλο. Στο Κέντρο της Αθήνας, µας λένε, το πρόβληµα δεν είναι αστυνοµι

Μέτρα για την αναβάθµιση και την εγκληµατικότητα στο Κέντρο θα ανακοινώσει τη Δευτέρα ο Γ. Παπανδρέου
Ποιοι δίνουν τις εντολές
«Οι εντολές για το τι θα κάνουν οι αστυφύλακες των ΜΑΤ που αντιµετωπίζουν τους διαδηλωτές έρχονται από ψηλά. υπάρχει το κέντρο επιχειρήσεων όπου βρίσκονται αρκετοί ανώτεροι αξιωµατικοί, ενώ συνεχώς βρίσκονται εκεί και εισαγγελείς που παρακολουθούν το τι γίνεται»

κό, αλλά πάλι εµάς στέλνουνε να βγάλουµε το φίδι από τη τρύπα», λέει ο ∆ηµήτρης που έζησε την παράνοια, όπως την αποκαλεί, των ∆εκεµβριανών του 2008. «Τη µια ηµέρα µας έλεγαν παθητική στάση, παιδιά, αφήστε τους να εκτονωθούν. Την άλλη µέρα άκουγαν τις ειδήσεις και µας έλεγαν σκληρή στάση. Μην τους αφήσετε να κάνουν τίποτα. Την εποµένη άντε πάλι αυτοκυριαρχία και ψυχραιµία». «Η Κερατέα φόρτωσε πολύ το κλίµα στην Αστυνοµία. Ο µη καλά εκπαιδευµένος αστυνοµικός χάνει πιο εύκολα την ψυχραιµία του. Σε αυτό προσθέστε και την οικονοµική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πλέον οι αστυνοµικοί και οι αντιδράσεις που αυτό έχει δηµιουργήσει στο σώµα», παρατηρεί ο Νίκος Καραδήµας, αντιπρόεδρος της Ενωσης Αστυνοµικών Υπαλλήλων Αττικής. Οπως αποκαλύπτει, οι εντολές που δίνονται από το κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνοµικής ∆ιεύθυνσης είναι «ψυχραιµία, αυτοκυριαρχία και προστατεύστε τον εαυτό σας». «Οταν όµως κάποιοι ξεφεύγουν από τον ρόλο τους, εκεί βρίσκονται πάντα εισαγγελείς που µπορούν να παρέµβουν αυτοβούλως. Αυτοί βρίσκονται µπροστά σε όλες τις κάµερες και βλέπουν το τι πραγµατικά γίνεται αλλά και το τι είδους εντολές δίνονται».


«Υπάρχουν δυο παράµετροι στο ζήτηµα. Η µια είναι ότι δεν γίνεται κάθε τρεις και λίγο 300 γνωστοί - άγνωστοι να καίνε το Κέντρο της Αθήνας. Η άλλη είναι πως, όπου υπήρξε αστυνοµική βία, να αποδοθούν ευθύνες σε όποιον τις έχει», επισηµαίνει ο γενικός γραµµατέας της Ενωσης Αστυνοµικών Υπαλλήλων Αττικής Σπήλιος Κρικέτος. Για τους περισσότερους, πάντως, αστυνοµικούς η όλη κατάσταση είναι ένας ατελείωτος φαύλος κύκλος, όπως εξηγούν. «Στις πορείες κάνουµε ανακύκλωση συλληφθέντων. Οι περισσότεροι πιάνονται και ξαναπιάνονται. Την επόµενη ηµέρα όµως θα είναι και πάλι σπίτι τους, διότι έτσι θα αποφασίσει κάποιος δικαστικός. Κάποια στιγµή θα πρέπει να δούµε λοιπόν έξω από τον ρόλο της Αστυνοµίας ποιος είναι και ο ρόλος των υπόλοιπων θεσµών στη διαφύλαξη της τάξης».

Μέτρα για τηναντιµετώπιση της εγκληµατικότητας και την ποιοτική αναβάθµιση του ιστορικού Κέντρου της Αθήνας θα ανακοινώσει τη ∆ευτέρα ο Γιώργος Παπανδρέου. Η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά θορυβηµένη µε το πογκρόµ βίας στο Κέντρο και την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί και προτίθεται να «τρέξει» µέτρα για άµεση βελτίωση της κατάστασης. 
Ψάχνουν στις κάµερες


Ακαρπες παραµένουν οι έρευνες της αστυνοµίας, για τον βαρύτατο τραυµατισµό του 31χρονου Γιάννη Καυκά, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιµη, αλλά σταθερή κατάσταση και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού Νοσοκοµείου Νίκαιας. οι αρµόδιοι αξιωµατικοί που χειρίζονται την υπόθεση του ξυλοδαρµού από τον οποίο κινδύνευσε η ζωή του άτυχου άνδρα, προσπαθούν να συγκεντρώσουν οπτικό υλικό από ιδιωτικές και δηµόσιες κάµερες στα σηµεία απ’ όπου πέρασαν τα µπλοκ των διαδηλωτών. Τα ξηµερώµατα έληξε, όπως ανακοινώθηκε, η κατάληψη της πρυτανείας από πρόσωπα που διαµαρτύρονταν για τη βίαιη καταστολή. οι νεαροί µετά τη συνέλευση που πραγµατοποίησαν, αποφάσισαν τη λήξη της κατάληψης.

«Υπάρχει έλλειµµα δηµοκρατίας στην Αστυνοµία»


ΑΛΛΑΓΕΣ στην εκπαίδευση των ΜΑΤ, ενίσχυσητων προγραµµάτων εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά καιαναθεώρηση των κανόνων εµπλοκής σε επεισόδια µε διαδηλωτές, προανήγγειλε ο Χρήστος Παπουτσής. Ο υπουργός Προστασίας τουΠολίτη µιλώντας στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώµατος, της ΕΥΠ και τουΛιµενικού, αναγνώρισε έλλειµµα δηµοκρατίας στην ΕΛ.ΑΣ., επανέλαβε την απόφασή του για επιβολή παραδειγµατικής τιµωρίας σεόσους αστυνοµικούς αυθαιρετούν, αποµακρύνονται µόνοι τους από τους επιχειρησιακούς σχηµατισµούς και ασκούν βία κατά των πολιτών ή αξιοποιούν την εξουσία τους µε τρόπο καταχρηστικό, προσβλητικό ή προκλητικό προς τους πολίτες. «Να µη µένει κανείς ατιµώρητος για επιλογές που προκαλούν το κοινό αίσθηµα και βλάπτουν το δηµόσιο συµφέρον», επεσήµανε ο Χρ. Παπουτσής. Αναγνώρισε πάντωςτην ύπαρξη παραγόντων όπως η κούραση λόγω αντίξοων συνθηκών εργασίας και την απογοήτευση που υπάρχει σε πολλούς αστυνοµικούςγια τις συνθήκες εργασίας τους,αλλά και τηνεκπαίδευση που τους παρέχεται.

Ο υπουργός Προστασίας τουΠολίτη ζήτησε όµως και από τους διαδηλωτές ναπεριφρουρούνκαλύτερα τις πορείες και νααποµακρυνθούν τα στοιχεία που προκαλούν επεισόδια.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4630804 

Δεν υπάρχουν σχόλια: